"Ministar financija postupa suprotno odredbama Vlade RH"

Vijesti 06. srp 201719:00 > 19:08
N1

Gost Dnevnika u 18 sati bio je Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske povodom najave mogućeg štrajka carinskih službenika.

Upitan je li carinskim službenicima problem što predloženi koeficijenti ne predviđaju iste plaće za carinike i poreznike Štorić se najprije osvrnuo na izjavu ministra financija Zdravka Marića.

“Drago mi je da sam čuo ministra financija Marića i drago mi je da je sa svojom izjavom priznao da postupa suprotno odredbama uredbi koje donosi Vlada. Njegova načela spajanja koeficijenta i dodataka na posebne uvjete rada je suprotno odredbama Vlade RH. Nama nisu sporni samo koeficijenti, već odnos prema carinskim služenicima i nagomilani problemi koji kulminiraju zadnjih godinu i pol dana”, rekao je Štorić.

“Dijelu službenika koji je imao beneficirani radni staž od 4 mjeseca, 2012. su im oduzeta dva mjeseca s obrazloženjem štednje. Kasnije se podigao koeficijent i plaće rukovodećem kadru. Imamo i dotrajala vozila, neosigurane službenike, neplaćanje prekovremenih sati, postoji odluka gdje se ograničava plaćanje prekovremenog rada”, dodao je Štorić koji je ogorčen i zbog načina na koji se danas donose važne odluke.

“Ovakve važne dokumente po prvi put donosi jedan čovjek, ravnatelj carinske uprave. S nama je razgovarao samo jedan sat, iznijeli smo svoje stavove i više od toga nismo dobili. Zahtjev im je poslan u utorak u 18 sati, do sada nismo dobili odgovor. Sve je u njihovim rukama, žele li razgovarati ili ne. Ako neće, mi ćemo zatražiti mirenje i vidjet ćemo kako će to mirenje završiti”, objasnio je.

Upitan hoće li carinici stupiti u štrajk Rino Štorić je rekao da oni to ne žele ali…

“Danas su neki mediji rekli da smo izabrali sezonu za štrajk, ali mi ni ne želimo štrajk. Predsjedništvo sindikata će donijeti odluku o svim dajnjim postupanjima. Postoji opće nezadovoljstvo u carinskoj službi. Mi ne tražimo povećanje plaća, tražimo da se korektnije i u skladu sa zakonima i uredbama odrede koeficijenti i da se novac drugačije raspoređuje”, zaključio je Štorić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.