Glavaš izabran za v.d. predsjednika HDSSB-a

Vijesti 08. srp 201712:54 > 12:56
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Glavni odbor HDSSB-a imenovao je saborskog zastupnika i utemeljitelja stranke Branimira Glavaša vršiteljem dužnosti predsjednika HDSSB-a, izvijestili su u subotu u osječkoj središnjici ove stranke.

Glavni odbor takvu je odluku donio nakon što je dosadašnji predsjednik stranke Dragan Vulin krajem lipnja podnio neopozivu ostavku na tu dužnost i članstvo u stranci, prozivajući Glavaša da stoji iza svih napada na stranačko vodstvo.

Predsjednik Glavnog odbora Josip Salapić u subotu je s konferencije za novinare poručio kako Glavaš ima obvezu organizirati novi izvanredni izborni sabor HDSSB-a, koji će izabrati novo stranačko vodstvo. Kazao je i kako je to stranačko tijelo, s obzirom da nije imalo informacije o koalicijama koje je nakon lokalnih izbora Vulin sklapao u Osijeku i Osječko-baranjskoj, odlučilo raskinuti koaliciju u osječkom Gradskom vijeću. “Bivši čelnici i vijećnici HDSSB-a koji su potpisali koalicije dužni su stranci vratiti mandate u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini”, istaknuo je Salapić.

Glavaš je izvijestio kako u arhivi stranke ne postoji nijedan dokument o potpisivanju koalicijskog sporazuma u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini, ustvrdivši kako su koalicije rezultat odluka i stavova bivših čelnika Vulina i Karla Šatvara, a nije ni održana sjednica Predsjedništva koje bi odobrilo takve koalicije. “HDSSB inzistira da se budućnost suradnje s HDZ-om na županijskoj razini nužno veže s postojećom suradnjom na nacionalnoj razini. Ne može se dogoditi da HDSSB na nacionalnoj razini održava parlamentarnu većinu, a da će se HDZ na županijskoj razini ponašati na drugi način i davati legitimitet ljudima koji su ukrali mandate HDSSB-u”, poručio je Glavaš.

Bivše čelnike i članove stranke koji su napustili HDSSB pozvao je da vrate mandate stranci, najavivši kako će koristiti sva pravna sredstva da bi se to ostvarilo. Najavio je i analizu svih stranačkih financijskih izvješća te će, utvrdi li da je potrošeno više nego što je navedeno, tražiti od nadležnih državnih institucija da provedu kontrolu trošenja sredstava. S obzirom na najave Vulina i Šatvara da će u Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću nastaviti djelovati kao nezavisni vijećnici te dio većine u tim tijelima, novinari su Glavaša pitali hoće li od HDZ-a tražiti smjenu Vulina s mjesta predsjednika Županijske skupštine, na što je odgovorio kako je tome još rano govoriti. “Moramo prvo vidjeti što piše u sporazumu, pa ćemo tek onda moći dogovoriti detalje oko buduće suradnje. Za sada nećemo ništa mijenjati dok ne vidimo sadržaj sporazuma”, rekao je Glavaš.

Istaknuo je kako će izvanredni stranački sabor izabrati novo vodstvo HDSSB-a, jer gašenje stranke ne dolazi u obzir, već se u što kraćem vremenu treba konsolidirati i nastavi političko djelovanje. Nije još, kaže, siguran hoće li se kandidirati za predsjednika HDSSB-a, radije bi da se toga prihvati netko mlađi, a osobno bi, tvrdi, bio sretan kad bi se bivši osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, nakon što okonča poslovnu karijeru, odlučio vratiti u politiku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.