"Vlada je carinike dovela pred zid i nemamo izbora"

Vijesti 11. srp 201717:53 > 17:55
N1

Hrvatski carinici već dulje vrijeme nezadovoljni su svojim plaćama. Nedavno je odjeknula vijest da spremaju štrajk što je svakako nezgodno usred turističke sezone. Gost N1 Dnevnika bio je Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske.

Godinu i pol dana carinici su čekali nove uredbe koje bi riješile njihovo stanje. Najavljeno im je da idu dvije nove uredbe o plaći i koeficijentima, a zatim da to ipak neće biti na vladi. Prije mogućih industrijskih akcija najprije mora biti proveden postupak mirenja s Carinskom upravom.

Carinicima je, upozoravaju iz Sindikata, plaća i dalje manja nego poreznicima. U Ministarstvu su obećali razmotriti apel carinika, a Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske, kazao je da žele da mirenje uspije, ali ako ne uspije – štrajk je opcija te dodaje da su dobili podršku i Nezavisnog cestarskog sindikata, koji će im dati potporu pa i financijski i u svakom smislu u njihovim akcijama.

Dobili ste miritelja putem GSV-a, vjerujete li da je moguć dogovor u idućih pet dana?

Nadamo se, nakon što smo uputili prijedlog, sedam dana nam se nitko nije javljao. Sad smo u proceduri, ono bi trebalo početi u četvrtak i nadamo se da ćemo argumentima, a ne silom kao do sada, doći do rješenja i izbjeći bilo kakve socijalne akcije koje nismo planirali, niti odredili tajming da to bude u sezoni.

Što ako do sporazuma ne dođe?

Danas mo imali sjednicu Predsjedništva Sindikata, svi su izrazili veliko nezadovoljstvo načinom na koji posebno zadnjih dana postupaju prema nama i donesena je jednoglasna odluka da ćemo učinti sve da mirenje uspije, ali i ako ne uspije – krenut ćemo u organiziranje industrijskih akcija, riječ je i o štrajku. Donijeli smo odluku kako ćemo nastupiti te odluku o formiranju štrajkačkog odbora.

Mnogi vas kritiziraju da ste štrajk tempirali u špici turističke sezone kako bi njegovi odjeci bili što veći.

Nismo, nismo, ne razumiju situaciju u kojoj se nalazimo. Vlada nas je dovela pred zid i nemamo izbora. Osam dana nitko ne želi reagirati, niti nas poziva na razgvor. Danas se poziva sve moje povjerenike ne bi li došli razgovarati. Što smo radili sve ove dane? Izmišljaju se brojni sastanci, sati provedeni u razgovorima, to su gluposti. Mi želimo razgovarati, oni nisu željeli razgovarati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.