Milas Klarić za N1 komentirala Zakon o pravobranitelju

Vijesti 14. srp 201713:58 > 14:01
N1

Pravobraniteljica za djecu, Ivana Milas Klarić, komentirala je izglasavanje Zakona o pravobranitelju u Saboru s 81 glasom za, 3 protiv, 41 suzdržan.

 “Posve očekivana odluka već više od godine dana. Izjava premijera Plenkovića, kad je preuzeo dužnost, jedna od mantri bila je poštivanje institucija u Hrvatskoj. Danas je parlamentarna većina snažnom većinom pokazala da pravna regulacija neovisnih institucija u RH postaje nešto što je potpuno suprotno europskoj stečevini”, rekla je Milas Klarić.

“Nije uopće pitanje što netko iz oporbe ili ja mislimo, pitanje je što piše u zakonu. Meni kao čelniku ne laska, privatno mi može laskati. Dugoročno će se vidjeti smjer ove Vlade po pitanju ljudskih prava i nacionalnih institucija”, rekla je Milas Klarić.

Podsjetimo, novom Zakonu o pravobranitelju za djecu protivi se oporba, a pravobraniteljica za djecu Ivana Klarić Milas smatra da se radi o manevru za njenu smjenu.

Kritike na prijedlog su stigle i iz Vijeća Europe koje upozorava da se Zakon još jednom razmotri jer bi se njime mogla ugoziti neovisnost instituta pravobranitelja za djecu.

Naime, ono na što se posebno upozorava je odredba o tome da neprihvaćanje izvješća pravobranitelja može biti razlog za razrješenje pravobranitelja, a dodana je i odredba kojom se predviđa raspisivanje novog natječaja za pravobranitelja za djecu u roku od 90 dana od stupanja zakona na snagu. Aktualnoj pravobraniteljici mandat traje sve do 2022. godine.

Vlada redom odbija amandmane, a revoltiran tim postupkom SDP-ov Arsen Bauk poručio je vladajućima da je “jedan od amandmana koje je potpisao jedan o glupljih u njegovoj karijeri, ali bi i takav popravio ovaj zakon. Vama nije stalo do pravobranitelja, niti izvješća, čak niti do poštovanja poslovnika, a ovaj zakon je zakon o smjeni pravobraniteljice”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.