"Meni sasvim sigurno ništa od ovoga nije bilo rutinski"

Vijesti 22. srp 201709:48 > 09:53
AFP

Za pojedine dužnosnike iz redova HDZ-a požar U Splitu i okolici koji su piloti kanadera opisali kao "majku svih požara" bio je štošta - atraktivan, interesantan, rutinski ... no ne dijele takvo mišljenje svi u toj stranci.

Za premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića požar u Splitu bio je “interesantan jer je došao do kuća u gradu i atraktivan jer se radi upravo o Splitu” dok je saborskom zastupniku i bivšem splitskom županu Anti Sanaderu, ujedno predsjedniku Hrvatske vatrogasne zajednice, ovotjedna kataklizma bila “rutinski požar”.

“Rutina? Meni sasvim sigurno ništa od ovoga nije bilo rutinski, možda zato što nemam iskustva s požarima osim na lokalnoj razini. Ljudi s iskustvom očito imaju drugačije mišljenje i ja to poštujem”, kazao je tportalu splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara bio je primjetno konsterniran, ali se suzdržao od teških izjava te poručio je: “Imam pametnijeg posla i nemam ni namjeru ni vremena analizirati tuđe izjave”.

Što se tiče reakcije na rutinera u vatrogasnom odijelu među samim vatrogascima, oni posve očekivano nisu željeli imenom i prezimenom govoriti protiv nadređenog: “Naša struka ima svoja pravila i jasno je da se na ovotjedne događaje gleda kroz drugačiju prizmu, ali činjenica je da se nije radilo o rutini. Dapače, milimetri su dijelili Split i okolicu od tragedije”.

“Sanader očito nastoji umanjiti razmjere jer bi se moglo upitati zašto se on osobno pojavio u Splitu tek u ponedjeljak navečer i je li nas moglo biti više na terenu. Rutinski požari se gase rutinski, a ne dolaze na vrata stambenih zgrada”, zaključio je izvor tportala, inače iskusni vatrogasac koji je također bio angažiran na gašenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.