'Atraktivan požar'? 'Premijer je izabrao neadekvatnu riječ

Vijesti 24. srp 201709:42 > 09:44
N1

HNS-ov Srđan Gjurković gostovao je u emisiji Novi dan koja se privremeno preselila u Grad Split.

Kako ste zadovoljni radom u Vladi? Rekli ste svojedobno da će ploča u Jasenovcu biti uklonjena za 30 dana, to je vrijeme prošlo, što se dogodilo?

Koliko smo u Vladi, sve se radi na način kako smo dogovorili s HDZ-om, konstruktivno razgovaramo. Što se tiče ploče u tijeku je rješavanje tog problema, to nije bio naš uvjet, ali vjerujem da će se maknuti. Nije bilo obećanje da će se ploča maknuti za 30 dana nego sam ja htio da tako bude. Treba dugoročno spriječiti takve ploče.

Je li društvo postalo tolerantnije?

Ideoloških rovova po pitanju rada ministarstava nema, treba maknuti ideologije iz kurikularne reforme, da ideologiju i povijest riješava struka, da se bavimo životnim potrebama. Opozicija će uvijek tražiti prostor za svoju promociju i ukazivanje na to da Vlada ne radi. Pitanje je koliko su ti performansi zanimljivi građanima. Kada dođete na vlast i dobijete odgovornost, onda performansi više ne igraju.

Kako komentirate izjave premijera Plenkovića o atraktivnom požaru u Splitu?

To nije bilo adekvatno situaciji u kojoj se Split i okolica našla, možda je on izabrao neadekvatnu riječ, ali treba zahvaliti svima koji su nosili šmrkove i kante da spriječe veću materijalnu štetu i zaštite ljudske živote. Treba napraviti sve dok traje sezona, ali i da se u budućnosti što bolje posloži situacija i da vatrogasci budu na čelu zapovjedništva nad građanima i civilnom zaštitom.

Idete li na prosvjed ‘Split gori’?

HNS u Splitu nije dio koalicije, imamo jednog vijećnika i podržat ćemo ono što je dobro. Nismo protiv svega, treba podržati ono što je dobro.

Kako komentirate ostavku ministra Krstičevića i je li ovakva Vlada stabilna? 

Ministar je rekao da će uzeti pauzu i vjerujem da će nastaviti raditi svoj posao. Imate stabilnost Vlade i većinu u Saboru… Komunikacija s HDZ-om o tome postoji, naša je želja da Krstičević ostane ali to je sada na njemu.

Ciljevi HNS-a zbog kojih je ušao u koaliciju

Očekivanja su uvijek veća, Povjerenstvo se sastalo, premijer je sudjelovao. Teško je u 30 dana puno napraviti, ministrica je tek sjela u ministarstvo obrazovanja, dogovorili smo se oko kurikularne reforme…

Što mislite o Dijani Vican?

Mi smo to prepustili ministrici, ona zajedno s premijerom i Štromarom nalazi načine za provođenje reforme. Imena nisu bitna, važno je da se ona sprovede bez ideologije, da djeca budu moderna kada završe školovanje. Ako se akcijski plan uskladi sa Strategijom obrazovanja znači da sve funkcionira, rezultati govore o ljudima koji vode posao. Kada se prebacimo na gledanje rezultata umjesto tko što radi onda će nam biti bolje.

Koju crtu u koaliciji s HDZ-om HNS ne bi prešao?

Provođenje kurikularne reforme je bilo ključno. Ono što vidimo u radu s Vladom je njihova spremnost da se ona provede. Inzistirat ćemo na rokovima.

Jeste li spremni za prijevremene izbore? 

Spremni smo na izbore, ako budu. No, zbog načina na koji Vlada radi ne bi trebalo biti razgovora o tome i tako naredne tri godine. Važna je stabilnost Vlade, kako ćemo se postaviti oko arbitraže, Agrokora, uvijek postoje rizici ali su oni manji sa stabilnom Vladom. To je sve sastavni dio politike. Mislim da ova Vlada ima snage da se s tim problemima…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.