Borut Pahor i Joseph Daul čestitali Kitarović na pobjedi

Vijesti 12. sij 201518:46 > 18:50
CROPIX/Damjan Tadić

Slovenski predsjednik Borut Pahor u ponedjeljak je u telefonskom razgovoru čestitao na pobjedi na predsjedničkim izborima Kolindi Grabar Kitarović, dok je dosadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću zahvalio na suradnji i njegovom doprinosu u razvijanju slovensko-hrvatskih odnosa, priopćeno je iz Pahorova ureda.

Novoizabranoj je predsjednici Kolindi Grabar Kitarović Pahor čestitao na izboru i izrazio nadu da će se dosadašnji uzorni međudržavni odnosi nastaviti. Uz to, Pahor se u razgovoru zauzeo za što čvršću i iskrenu suradnju između dvaju naroda i država, te za sigurnost u širem okružju.

Prihvatio je također poziv da sudjeluje na inauguracijskoj svečanosti u Zagrebu 19. veljače.

Pahor je, kako se navodi, u razgovoru s Josipovićem zahvalio hrvatskom predsjedniku na dosadašnjoj suradnji i njegovu doprinosu u razvoju bilateralnih odnosa, u svoje ime i u ime Slovenije.

Joseph Daul čestitao Kolindi Grabar Kitarović

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul čestitao je u ponedjeljak Kolindi Grabar Kitarović na pobjedi na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

“Kolinda Grabar Kitarović će biti odlična predsjednica Hrvatske. Ona ima snažnu viziju budućnosti za svoju zemlju te program koji odgovara na konkretnu zabrinutost hrvatskog naroda”, rekao je, dodajući da ona ima i odgovore na pitanja kako poboljšati ekonomsku i socijalnu situaciju u Hrvatskoj te je čvrsto predana jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije.

“Prva predsjednica Hrvatske ima također potrebno iskustvo i sposobnost da ujedini hrvatske građane”, kaže se u poruci čelnika EPP-a koji okuplja europske demokršćanske i narodnjačke stranke. Članice EPP-a iz Hrvatske su HDZ i HSS.

Daul dodaje da Grabar Kitarović ima veliko međunarodno iskustvo te da je dala veliki doprinos ulasku Hrvatske u EU i NATO. “Ona ima izvrstan ugled na europskoj pozornici. Njezino iskustvo u tom smislu bit će ključno za Hrvatsku kako bi pojačala svoju ulogu važnog čimbenika europskog projekta. Ona će služiti kao primjer za ostale balkanske zemlje”, kaže Daul.

Daul je također čestitao i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

“Na kraju, htio bih čestitati HDZ-u i njegovu čelniku Tomislavu Karamarku na trećoj uzastopnoj izbornoj pobjedi te stranke od 2012. Nadam se da će članice EPP-a, HDZ i HSS, također imati sličan uspjeh na sljedećim parlamentarnim izborima”, istaknuo je Daul.