"Agrokor nije ništa u zemlji nepravde gdje barabe grabe"

Vijesti 03. kol 201709:26 > 09:31
N1

Općinsko vijeće Primoštena najavljuje referendum protiv plaćanja poreza na nekretnine. Za Novi dan govorio je Stipe Petrina, načelnik Primoštena.

Požari su diljem Dalmacije, je li i Primošten bio ugrožen?

“Imali smo jučer jednu dosta problematičnu situaciju, ali brza intervencija kanadera, stanovnika i vatrogasaca je to riješila.”

Najavili ste referendum protiv poreza na nekretnine, hoćete li ga zaista raspisati?

“Mi smo jučer raspravljali na sjednici vijeća i moj prijedlog je bio da prvo sazovemo zbor građana da im se objasni u detalje taj porez. Kakva su jamstva da će to doista biti zamjena za komunalnu naknadu. Vijeće je jednoglasno podržalo da se ide na referendum. Ja bih apelirao na druge kolege iz lokalnih samouprava da se tome priključe jer besmisleno je da nam u ovakvoj situaciji, kada smo skoro svi na koljenima uvode novi porezi. Ovo je završni udarac na imovinu građana.”

Kakav je odnos ove Vlade prema lokalnoj samoupravi?

“Nikakav. Odnos svih Vlada je katastrofalan. 75 milijuna eura odlazi iz moje općine, a ne vraća se ništa. Sve što je općina napravila, napravila je sama, od države nije dobila ništa. Treba znati da je država jaka koliko je jaka njezina lokalna samouprava. Puno toga se ne zna oko poreza na nekretnine. Činjenica je da je Vlada u totalnom kolapsu, da je naša ekonomska situacija kritična i da Vlada traži bilo kakav izlaz. Naš kreditni rejting je slab, mogu oni pričati što ih je volja – i onda se ide na ćerupanje građane.”

Očekujete li raspravu u Saboru?

“Oni uistinu bleje, bez uvrede svima. Tamo je izuzetno loša skupina ljudi. Jedan dio nešto zna i manipulira ostalima. Ako oni u par dana izaberu 10 sudaca Ustavnog suda, a to je vrh vrhova koji kontrolira sve segmente bez ikakve rasprave, i po mom mišljenju protivno Ustavu, ali pet-šest dana pričaju o benignim izvještajima od prije dvije godine. Sabor treba mijenajti radikalno, to je loša institucija i iz politike treba izbaciti novac. Oni samo šute i dobivaju novac. Referendum je zadnji moment građanske obrane.”

Kolika Vam je plaća?

“Trnenutno ništa. Jedno vrijeme sam imao 6100 kuna, onda sam ušao u Sabor. Radije uzimam od države jer to ionako oni proliju, nego od lokalne samouprave. Sada sam na nula kuna u Primoštenu. Imam vojnu mirovinu, dobrog sam imovinskog stanja, imam nešto prihoda od imovine, sve što pojedemo i popijemo sami smo napravili…”

Je li vas došao posjetiti ministar turizma Gari Cappelli?

“Nije nikad nijedan. Tko će nama doći. Prije 90-ih smo imali 1600 hotela, sada 700. Sve je jasno”

Kako komentirate situaciju u Agrokoru? Hoće li i Primošten osjećati posljedice?

“Ne znam goće li direktno Primošten, ali posljedice osjećamo svi. Agrokor je samo jedna privatizacijska priča. Nije ništa posebno u zemlji nepravde gdje barabe grabe. Srušio se posljednji bastion privatizacije. Svi su odgovorni.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.