Oboren rekord potrošnje struje

Vijesti 03. kol 201713:21 > 14:46
pixabay.com

Zbog visokih temperatura očekuje se povećana potrošnja električne energije. To su potvrdili u nacionalnom dispečerskom centru Hrvatskog operatora prijenosnog sustava u kojem se kontrolira cjelokupni elektroenergetski sustav Hrvatske.

https://twitter.com/MirnaBrekalo/status/893088578355462144

“Danas oko 14 sati očekujemo potrošnju od 3041 megavat po satu, što bi, u slučaju da se ostvari, nadmašilo povijesni ljetni maksimum iz 2015. koji iznosi 3009 megavat sati”, rekao je pomoćnik direktora sektora Danko Blažević.

U Centru kažu da je sustav siguran te da nema opasnosti od preopterećenja unatoč ovako visokoj potrošnji. “Sustav je siguran čak i uz veće temperature, znači što se nas tiče, nema ograničenja. Klima-uređaji se mogu normalno upotrebljavati”, dodao je.

“Što se tiče rezervi, one su dovoljne i možemo izdržati i više temperature”, potvrdio je Blažević. “No, u slučaju požara moramo isključiti neke dalekovode kako bi kanaderi mogli gasiti. Samo u slučaju velikih elementarnih nepogoda kao što je ona u Splitu, sustav može biti ugrožen, a u takvim prilikama sve je u redu”, rekao je za HRT pomoćnik direktora sektora Danko Blažević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.