Petrina ometao rad šibensko-kninske županijske skupštine

Vijesti 07. kol 201711:53 > 11:56
Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije u ponedjeljak je započela burno.

Stipe Petrina zaposjeo je govornicu inzistirajući na tvrdnjama da je konstituirajuća sjednica bila nelegalna, a u burnoj raspravi s predsjednikom skupštine Nediljkom Dujićem sjeo je na stol mašući papirima i ne dopuštajući da sjednica započne. Nakon pauze i utvrđenog kvoruma Petrina se odbijao maknuti s govornice, a njegovi vijećnici stajali su iza njega te je on nastavio govoriti uglas s predsjednikom skupštine i ometati sjednicu, a došlo je i do verbalnog okršaja sa županom Goranom Paukom koji je pokušao riješiti situaciju kako bi skupština normalno nastavila s radom.

Petrina napao je predsjednika skupštine Dujića kazavši mu da uzurpira mjesto, na što mu je Dujić odgovorio da to treba dokazati na sudu jer je Ministarstvo uprave utvrdilo da je skupština konstituirana legalno. “Vi niste predsjednik Županijske skupštine jer ona nije legalno izabrana, vi nemate pravo voditi sjednicu. Vi lažete i lažirali ste dokumente. Vi niste predsjednik!”, bio je uporan Petrina.

Nakon što je Petrina i poslije pauze i sat i pol vremena rasprave nastavio inzistirati da skupština nije legalna i nije se htio maknuti s govornice, župan Pauk pokušao je riješiti situaciju i izašao na govornicu. “Ovo je silovanje skupštine, Petrina nas tjera da ga izbacimo i da idući put dovedemo zaštitare. Molim vas gospodo iz oporbe recite jasno i glasno, nemojte kalkulirati, ovo nije red. Ministarstvo koje odlučuje je dalo svoje mišljenje i jasno je da je skupština legalna. Sljedeća instanca je sud. Ali nemojmo da nas izmaltretira čovjek koji je mogao biti tu da je stavio svoju glavu u utakmicu. Neće nas sve maltretirati čovjek koji je manjina i ometati rad ove županije“, vidno iznerviran rekao je župan Pauk zaradivši pljesak HDZ-ove većine.

Iako se Petrina nije htio maknuti s govornice, a njegovi vijećnici su stajali iza njega, predsjednik skupštine Dujić je ustvrdio da je prisutno 32 od 42 vijećnika te da postoji kvorum nakon čega je nastavio sjednicu po dnevnom redu. Dakle, slijede vijećnička pitanja i izglasavanje točaka prema dnevnom redu.

Petrina cijelo vrijeme stoji za govornicom, a u jednom trenutku govorio je uglas sa Dujićem dok je u drugom počeo pjevati i na taj način ometati rad Skupštine. Skupština je potom nastavljena, Petrina je ostao za govornicom i za svaku točku upadao u riječ Dujiću te tražio da glasove ponovno prebroje te se svaki puta javio za raspravu.

Prigovor je ponovno imao i Stevo Žeželj s Petrinine liste koji je kazao da predsjednik skupštine svaku točku pokušava provući na brzinu bez da se prebrojavaju glasovi. Petrina je inzistirao da je sve lažirano da se glasovi za svaku točku broje krivo. “Kako 23. Pa ima vas 16! Gospodine Dujiću pa prebrojite vijećnike” – upadao je Petrina na što mu je Dujić odgovarao da se drži teme. Tako je otprilike bilo za svaku točku.

Stvari su izmakle kontroli kada je za govornicu, da bi objasnio jednu od točaka skupštine izašao župan Pauk, a Petrina se odbijao pomaknuti. “Nemoj da te plesnem” rekao je Pauk Petrini na što ga je Petrina zasuo salvom uvreda.

Podsjetimo, sjednica Županijske skupštine prošlog je ponedjeljka prekinuta na 15 minuta, a tada i otkazana na zahtjev nezavisnog Stipe Petrine, koji je tvrdio da skupština zapravo nije konstituirana jer je na prvoj sjednici u novom sazivu izabrano Mandatno-imunitetno povjerenstvo dobilo 20 glasova, što je u tom trenutku bila većina, ali ne apsolutna. Nakon naknadnog preslušavanja zapisnika utvrdilo se da je skupština konstituirana legalno te je Ministarstvo uprave odgovorilo da za konstituiranje skupštine Mandatno povjerenstvo uopće nije potrebno te da se ono može izabrati na novoj sjednici, odnosno danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.