Tolušić radi na rješenju o uvozu koje će svima odgovarati

Vijesti 09. kol 201718:41 > 18:50
N1

Do petka će Hrvatska objaviti novi pravilnik o uvozu voća i povrća, poručuju ministri susjednih zemalja. Čini se da je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić popustio pritiscima nakon što je takse za uvoz iz trećih zemalja povećao 22 puta. Kritiku mu je poslao i premijer Andrej Plenković, a navodno mu se ministarska stolica ozbiljno zatresla.

Da će problem zbog visokih taksi na uvoz voća i povrća u Hrvatsku iz susjednih zemalja biti ubrzo riješen, poručuju ministri iz Srbije i BIH.

“Tijekom dana ili sutra najkasnije očekujemo novi pravilnik koji će biti bitno izmijenjen”, najavio je ministar trgovine Asim Ljajić, a ministar trgovine BiH Mirko Šarović poručio: “Mi očekujemo da u petak Hrvatska objavi novi pravilnik, to je rekao ministar Tolušić”.

Packa ministru poljoprivrede Tolušiću stigla je i od premijera Plenkovića. Jutarnji list piše da mu se ministarska pozicija ozbiljno uzdrmala jer je pravilnik donio bez znanja Banskih dvora.

“Procjena o naknadi koja se plaća za inspekcijski nalog bila je previsoka. Ministar Tolušić dobio je nalog da u najbržem roku pronađe rješenje koje će spriječiti taj problem, u skladu s međunarodnim ugovorima, kao i bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu”, kazao je Plenković. 

U tom trgovinskom ratu Srbija je uvela protumjere. Jedina tvrtka koja se na njih javno požalila je Vindija: “Zbog pojačanih mjera kontrole na granici (…) te čekanja minimalno sedam dana na rezultate, kamion s mliječnim proizvodima i svježim purećim mesom u ponedjeljak je vraćen s granice s Republikom Srbijom. Budući da je riječ o svježim proizvodima s ograničenim rokovima trajnosti, navedenu bi robu u suprotnom morali uništiti”. 

Iako se slažu s pravilnikom jer štiti domaće proizvođače, kritiku ministru daje Hrvatska udruga poljoprivrednika, a traže i zaštitu od hrane koja dolazi u zemlju iz EU.

Mi se s pravilnikom slažemo, ali se ne slažemo s načinom na koji je to gospodin ministar odradio na nepripremljen način. Poput šerifa je uletio u saloon i počeo je pucati”, kazao je Tihomir Jaić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Ministra Tolušića uporno brani Hrvatska poljoprivredna komora. Proizvodnja hrvatskog voća i povrća skuplja je, kažu, a Mate Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore kazao je: “U odnosu na proizvodnju onim sredstvima kojima to rade u treći zemljama. I postajemo nekonkurentni. Osim ako se ne naprave dodatne kontrole, hrvatski poljoprivrednik izgubit će bitku s voćem i povrćem iz trećih zemalja. Nešto je trebalo poduzeti”. 

Domaće poljoprivrednike Tolušić je htio zaštititi zbog pada proizvodnje, kazao je novinar Večernjeg lista Miroslav Kuskunović: “Ministar je očito pokušao smanjiti uvoz. Sad je sezona krastavaca, voća. Ono što je naš problem, Hrvatska ima sve manju proizvodnju, zemlje u regiji imaju sve veću proizvodnju”.

Na čitavu situaciju i pritiske pod kojima se našao, ministar Tolušić tek poručuje – radi se na rješenju koje će svima odgovarati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.