Zbog Tolušićeva Pravilnika Vindijin kamion vraćen s granice

Vijesti 09. kol 201715:46 > 15:56
Marko Jurinec/PIXSELL

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede donijelo novi pravilnik kojim uvodi kontrolu većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a te povećalo naknadu za inspekcijski nadzor s 90 na 2.000 kuna u cilju, izazvalo je to njihovo nezadovoljstvo i protumjere, a neke od njih osjetila je i Vindija, otkrivaju iz te tvrtke za N1.

Pitali smo Vindiju imaju li problema pri izvozu svojih proizvoda u Srbiju zbog kontramjera koje je ta zemlja uvela kao reakciju na hrvatski Pravilnik o uvozu voća i povrća, kao i jesu li njihovi kamioni imali problema i imaju li kakvu štetu zbog kontramjera.

“Zbog pojačanih mjera kontrole na granici, koje podrazumijevaju uzimanje uzorka svakog pojedinog artikla radi analize te čekanja minimalno sedam dana na rezultate, kamion s mliječnim proizvodima i svježim purećim mesom u ponedjeljak je vraćen s granice s Republikom Srbijom. Budući da je riječ o svježim proizvodima s ograničenim rokovima trajnosti, navedenu bi robu u suprotnom morali uništiti”, kazali su iz Vindije na upit N1.

Dodali su i da “u ovom trenutku zbog uvedenih protumjera proizvodi stoje na granici ili se vraćaju u Hrvatsku, zbog čega nisu u mogućnosti isporučiti dogovorenu robu te se nalaze u situaciji nepoštivanja ugovornih obveza”. “Također, navedene analize predstavljaju dodatno financijsko opterećenje i uzrokuju usporen protok robe što ujedno znači i nemogućnost plasmana naših proizvoda i dodatno nam otežava poslovanje u Republici Srbiji”, zaključuju iz Vindije. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.