Klarin pozvao građane da ne popunjavaju obrasce o porezu

Vijesti 10. kol 201722:25 > 22:32
N1

Amaterskim radom nekog službenika koji ne zna što znači jedinica lokalne samouprave, niti kako ona posluje i funkcionira, nazvao je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin priopćenje Porezne uprave u kojem se navodi da jedinice lokalne samouprave i nadalje moraju kontinuirano ažurirati bazu podataka bez obzira na odgodu primjene Poreza na nekretnine.

Iz Porezne uprave obavijestili su tako danas da će podatke o nekretninama i njihovim vlasnicima, prikupljene u obrascima koje su općine i gradovi dostavljali vlasnicima nekretnina na svom području, koristiti jedinice lokalne samouprave za naplatu javnih davanja koja su u njihovoj nadležnosti.

‘Cilj prikupljanja navedenih podataka je ažuriranje baza podataka jedinica lokalne samouprave, budući da pojedine općine i gradovi nemaju ažurirane baze tih podataka, dok ih određeni broj uopće ni nema baze podataka’ priopćili su iz Porezne uprave uz dodatak da je ažuriranje baza podataka posao koji jedinice lokalne samouprave trebaju i dalje kontinuirano obavljati radi naplate komunalne naknade i poreza na kuće za odmor.

Tišnjanski načelnik Ivan Klarin, koji je u četvrtak priopćenjem na stranicama Općine obavijestio građane da ne trebaju u Općinu dostavljati popunjene obrasce koji su im stigli na kućne adrese, kazao je kako ovakva priopćenja Porezne uprave služe samo zbunjivanju javnosti.

“Njihov šef, ministar Zdravko Marić, s inzistiranjem na provedbi poreza na nekretnine, najodgovornija je osoba za kaos koji se sada događa u državi”, tvrdi Klarin.

Što se tiče baza podataka za komunalnu naknadu i porez na kuće za odmor, na području Općine Tisne one su besprijekorno evidentirane, nastavlja.

“Neki službenik iz Zagreba ne mora meni davati nikakve sugestije o ažuriranju baza podataka, s obzirom da ih revidiramo svake dvije godine. Sve ozbiljnije jedinice lokalne samouprave te baze imaju itekako ažurirane, jer je riječ o značajnim izvorima prihoda jedinicama lokalne samouprave, gotovo od njihovog osnutka”, kazao je Klarin za ŠibenikIN.

Budući da su baze podataka u Općini Tisno ažurirane, on će, kako je i najavio, i dalje od Ministarstva financija tražiti refundiranje troškova proizašlih iz višemjesečnog rada na edukaciji službenika, te ‘sredstava utrošenih za ustrojavanje sustava i evidencija potrebnih za uvođenje poreza na nekretnine, budući da je taj novac sada bačen u vjetar’.

Doslovno smo trebali svaku nekretninu obići i poslikati da bi mogli odrediti koeficijente, poput stanja nekretnine. To je trajalo oko pet mjeseci i sredili smo bazu podataka za vikend objekte, te prije nekoliko dana poslali obrasce za stanovništvo, kojem smo večeras javili da ih ne trebaju popunjavati – kazao je tišnjanski načelnik.

Ovo je konfuzna situacija koju ne bi dozvolio ni jedan mjesni odbor, a kamoli Vlada, dodaje on.

“Premijer govori jedno, ministar financija drugo, Porezna uprava treće, a lokalna samouprava, svaka po svom nahođenju, četvrto”, nezadovoljan je načelnik Općine Tisno.

Dodaje još da je čitava nastala situacija zapravo samo jedno od nebrojenih premijerovih spašavanja ministra financija Zdravka Marića, s obzirom na kaos koji je ‘zakuhao’ u jedinicama lokalne samouprave.

“Zakon o porezu na nekretnine, kao što sam govorio i u Saboru, trebao je proći javnu raspravu. Taj paket zakona nazvan porezna reforma, a konkretno Zakon o lokalnim porezima, raspravljali smo lani u studenom, u 23 sata navečer, kada ljudi spavaju. Taj pokušaj guranja zakona na mala vrata bila je eliminacija javnog mijenja, bar preko malih ekrana, tako da većina Hrvata ne gleda raspravu saborskih zastupnik”, ističe Klarin.

Sada, kada nije uspjelo realizirati započeto, stvoren je kaos koji se može riješiti jedino tamo gdje je i zakuhan, u Hrvatskom saboru, zaključio je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.