Poljoprivrednici traže hitan sastanak s premijerom

Vijesti 11. kol 201710:03 > 10:08
N1

Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore s predstavnicima proizvođača voća i povrća održao je konferenciju za novinare vezanu uz odluku ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o vraćanju cijene kontrole uvoza voća i povrća na 90 kuna.

“Imamo širu podršku udruga, saveza udruga na nivou Republike Hrvatske i za ovo to je ministar poljoprivrede napravio smatramo da je napravio dobar potez, jer naši proizvođači u sektoru voća i povrća u ovakvoj situaciji teško mogu proizvoditi, a kroz granice nam dolazi voće i povrće za koje smatramo da ne zadovoljava standarde kvalitete Republike Hrvatske i Europske unije. Mi smo ukazivali na taj problem i zato je ministar napravio pravilnik, koji je trebao omogućiti veću kontrolu voća i povrća i svega što ulazi u Republiku Hrvatsku. Obzirom da to nije jeftino, cijena se morala povećati”, kazao je Brlošić.

“Nažalost, čim se pojavio pravilnik, premijer Plenković je naredio da se korigira. Morao se korigirati i pravilnik je 90 kuna. Inzistiramo i tražit ćemo da HPK dobiva mjesečno izvješće s granica o provođenju kontrola i analize tih kontrola. Na ovu odluku Vlade utjecaj su imali veliki trgovci, uvoznici, izvoznici i ministri susjednih država, pa tražimo Plenkovića da proizvođače voća i povrća već sljedeći tjedan primi, jer o ovoj temi imaju što za reći”, kazao je Brlošić. 

“I dalje stojimo da je Tolušić napravio dobru stvar, nadamo se da će se inzistirati na kontroli i da će se one provoditi. Svi hrvatski poljoprivrednici su morali proći tečaj i izobrazbu o primjeni herbicida i sve je to koštalo, za razliku od naših susjeda, koji to ne moraju i zato su kontrole važne”, rekao je.

Govoreći o problemima hrvatskih poljoprivrednika, Brlošić je ponovio izjavu premijera Plenkovića, koji je rekao da probleme treba riješiti unutar granica Republike Hrvatske, a spomenuo se i pripreme proračuna. “Dokle će hrvatska poljoprivreda i hrvatski poljoprivrednik biti najveći gubitnik u proračunu? Vidimo sindikate da za 2 do 3 posto u proračunu pripremaju štrajkove. Hrvatski seljak za 20 posto godišnje ima smanjena sredstva iz proračuna i nikom ništa”, rekao je Brlošić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.