Tolušić preko voćara i povrćara ide u tihi rat s premijerom

Vijesti 11. kol 201711:40 > 11:45
N1

Predsjednik Zelene liste Nenad Matić prokomentirao je potez ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

“Tražili smo se da se aktivira ministrica vanjskih poslova i premijer, on je to učinio jer je sagledao cjelinu. Ministar Tolušić je ministar u hrvatskoj Vladi i vodi brigu o hrvatskim interesima, a ne o interesima nekoliko proizvođača iz Virovitičko-podravske županije, o proizvođačima paprike ili rajčice i drugih proizvoda koji su htjeli veću cijenu za svoje proizvode. On je poput Don Quijotea jurišao na zemlje CEFTA-e sa ovim pravilnikom, a sada press konferencijom proizvođača voća i povrća počinje i tihi rat s premijerom na kojeg pokušava prebaciti odgovornost zbog povlačenja pravilnika, umjesto da je jučer medijska priča stala i da se premijera više u to uopće nije upetljavalo jer je premijer u najboljoj namjeri, vodeći brigu o interesima RH, tražio da se povuče spomenuti pravilnik”, rekao je Matić.

“Šteta je napravljena jer smo opet na 90 kuna. Da je ministar bio realan u svojim zahtjevima, da je išao sa cijenom od 700 ili 800 kuna pravilnik bi prošao jer bi bili u prosjeku cijene EU-a. Ne možete jedan dan biti najjeftinija, a drugi dan najskuplja zemlja s tim pravilnikom. Ovaj nam je pravilnik donio nepopravljivu štetu u odnosu sa susjednim zemljama, ojačao je njihovu poziciju u svim pregovorima s nama, mislim da je poremetio i odnos između ministra i premijera i da ta priča treba stati. Kontrole se trebaju provoditi u laboratorijima kod nas”, smatra Matić koji je rekao i što očekuju od ministra Tolušića.

“Tražimo od ministra da se  objave detaljni izvještaji o vanjskotrgovinskoj razmjeni iz država CEFTA-a, nemamo podatke o proizvodima koji su se štitili i što se time željelo postići. Podaci govore da nam je uvoz u prvih 5 mjeseci 9 milijardi eura i da je veći u odnosu na 2016. godinu. Ministar ne treba podnositi ostavku ali iz ovoga treba nešto naučiti. Želimo da prestane izvoz mladih ljudi i uvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. Don Quijote je prvo jurišao na prozvođače peradi pa je spominjao imenima trgovačke lance što se ne radi, sada kreće na premijera i njegova karijera koja počiva na PR-u ne može biti duga, neka počne raditi, baviti se EU projektima i neka razgovara sa stručnjacima”, poručio je Nenad Matić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.