Počinje utrka za kupnju stana uz subvencije države

Vijesti 13. kol 201710:13 > 10:24
Ilustracija

Uskoro bi trebao biti raspisan natječaj temeljem Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Na natječaj će se moći prijaviti mlađi od 45 godina koji nemaju vlastitu nekretninu ili im je postojeća premala. Onima koji ostvare pravo - država će 4 godine plaćati pola rate kredita.

“Oni koji čekaju nekakve uvjete, a takvim ima puno, koji još razmišljaju, koji čekaju da se to sve objavi službeno – oni bi mogli biti u problemu i neće zapravo stići napraviti pripremne predradnje”, smatra Vjeko Peretić, vlasnik agencije za kreditno posredovanje.

Ni država ne gubi vrijeme. Do ponedjeljka će prikupljati ponude banaka, a onda provjeravati tko je zadovoljio uvjete. To će objaviti – 27. kolovoza.

Banke zadovoljno trljaju ruke i poručuju – zanimanje građana je iznimno veliko. Sada svi napeto čekaju objavu natječaja.

Očekuje se da će oko 1.9. biti objavljen javni poziv građanima i od tog trenutka se počinju zaprimati službeni pozivi u bankama koje su sklopile ugovor s APN-om, javlja HRT.

Na raspolaganju je 17,5 milijuna kuna, što bi, prema procjenama, trebalo biti dovoljno za 1500 zahtjeva.

Tko će kontrolirati redoslijed zaprimljenih prijava

Tko će dobiti subvencije – odlučivat će jedino – brzina predaje zahtjeva.

S obzirom da će vrlo vjerojatno biti puno više zainteresiranih od 1500, mogla bi doći i do nepravilnosti u odabiru. Niame, nije jasno tko će kontrolirati redoslijed zaprimljenih prijava i tako osigurati da oni koji su prvi predali svu potrebnu dokumentaciju ne izvise.

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita predavat će se u banku u kojoj se podiže stambeni kredit. Zahtjevi zaprimljeni prije objave oglasa o početku subvencioniranja neće se razmatrati. Banka će u roku od osam dana od podnesenog zahtjeva odlučiti ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita te svu potrebnu dokumentaciju proslijediti APN-u. Potom APN odobrava je li zahtjev potpun te donosi odluku o odobravanju ili neodobravanju subvencija koju dostavlja banki.

Potrebno je pribaviti:

Presliku osobne iskaznice.
Predugovor, odnosno ugovor o kupoprodaji željene nekretnine.
Presliku zemljišnoknjižnog izvatka i akta za građenje ili uporabu nekretnine.
Ovjerenu izjavu da ni kupac, ni životni partner u vlasništvu nema stan ili kuću ili da imaju nekretninu koja je manja od one za koju apliciraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.