Predsjednica objavila zanimljive fotografije s Novog Zelanda

Vijesti 20. kol 201709:35 > 09:44
Facebook Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je posjetu Novom Zelandu gdje se sastaje s premijerom te države Billom Englishom, predstavnicima vlasti i pripadnicima hrvatske zajednice.

Predsjednica Grabar-Kitarović u subotu je pozdravljena hongijem, tradicionalnim maorskim pozdravom trljanjem nosevima. Predsjednica, s kojom je suprug Jakov, prisustvovala jei Powhiri, ceremoniji dobrodošlice te aboridžinske skupine, kao i Haki, njihovom tradicionalnom ratnom plesu.

Predsjednica se susrela s glavnom novozelandskom guvernerkom Patsy Reddy i drugim dužnosnicima.

U razgovoru s guvernericom predsjednica je istaknula kako je ovim državnim posjetom potvrđeno ono što je već dobro poznato, da su Hrvatska i Novi Zeland dvije prijateljske države, iako udaljene miljama, vremenskim zonama, klimama pa i godišnjim dobima, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Osim što ove godine Hrvatska i Novi Zeland obilježavaju 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa, Grabar-Kitarović je spomenula kako se ove godine obilježava i 159. obljetnica dolaska prvih Hrvata na Novi Zeland.

Najviše njih došlo je iz Dalmacije koja je poznata po ribarstvu i vinarstvu, što upravo povezuje te dvije države, stoji u priopćenju.

Tako su Hrvati došavši na Novi Zeland nastavili s velikim uspjehom razvijati znanja vezana uz ribarstvo, maslinarstvo i uzgoj vinove loze, podsjetila je predsjednica.

Grabar-Kitarović se u večernjim satima u Aucklandu susrela s hrvatskom zajednicom na Novom Zelandu, a u ponedjeljak se sastaje s premijerom Billom Englishom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.