Teška noć: Evakuacija kod Bribira, na Mljetu čekaju pomoć

Vijesti 22. kol 201706:45 > 21:31
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Požari i dalje plamte diljem Dalmacije. Na snazi je uzbuna za sve vatrogasne postrojbe s područja Republike Hrvatske.

TIJEK DOGAĐAJA

23:47 Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je u utorak navečer kako požar koji je u poslijepodnevnim satima buknuo na Mljetu nije pod kontrolom, a u srijedu rano ujutro očekuje se pomoć vatrogasaca s kopna, te je zatražena i pomoć četiri kanadera.

”Požar je aktivan. Vatrogasci se bore, probijaju, izrazito je grub teren. Gašenje otežava i vjetar. Ujutro prvim trajektom vatrogasci s kopna idu u pomoć iz Konavala, Dubrovnika, Župe, Stona, Primorja. Podnio sam zahtjev za četiri kanadera i poduzimamo sve mjere kako bismo to ujutro riješili”, rekao je Simović te dodao kako trenutno nijedno mjesto nije ugroženo iako ne isključuje mogućnost da vatra zaprijeti kućama tijekom noći. Inače, gori gusta borova šuma na području iznad Rope, u blizini Nacionalnog parka.

23:14 U Šibensko-kninskoj županiji preko noći ostaju aktivna dva požara, onaj koji je u utorak u 1,54 buknuo kod Đevrsaka te onaj na Promini s kojim se gasitelji bore već šest dana.

“U požaru koji je izbio kod Đevrsaka i koji se širio prema Bribiru, kuće i životi više nisu ugroženi, a sa šireg područja Bribira evakuirano je 39 osoba koje su smještene u Osnovnu školu u Skradinu. Na terenu se nalaze 24 vatrogasca s devet vozila koji će cijelu noć paziti da se vatra ne proširi na gustu borovu šumu u blizini”, doznaje ŠibenikIN u Županijskom centru 112.

Ranije je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić potvrdio da je požar kod Promine pod kontrolom te da preko noći na tom području ostaje 150 vatrogasaca i vojnika

22:40 Vatrogasci još uvijek vode bitku u okolici Bribira. Svako toliko vatra se nošena jakim vjetrom ponovno rasplamsava i širi, javlja naša reporterka Jelena Tešija.

21:34 Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić potvrdio je da je još aktivan požar kod Bribira, koji se spojio s onim u susjednoj županiji.

“Upravo se prebacujem na Bribirsku glavu, a s nama ide i autocisterna kao pomoć gasiteljima na terenu. Situacija je prilično teška jer je vatrena linija velika. Jednostavno trebamo po prioritetima čuvati vatru preko noći”, kazao je Dukić.

21:30 “Prije sat vremena sam se spustio s Promine i taj požar držimo pod kontrolom. Ima otoka otvorene vatre koji su kao tempirana bomba, a na terenu je oko 150 vatrogasaca i vojnika. U Đevrskama je vatra odbijena od kuća i ono što je najvažnije, nitko nije stradao”, kazao je za ŠibenikIN županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

20:57 Kako doznaje N1, u utorak navečer požar je buknuo i na Mljetu. Gasi ga 30 vatrogasaca. Još 50 vatrogasaca spremno je na kopnu, i ukoliko bude potrebno, bit će uvedena trajektna linija koja će ih prebaciti na Mljet.

20:40 Požar u naselju Korde stavljen pod nadzor. Vatra je još u brdu iznad naselja, ali kuće nisu ugrožene.

20:30 „Ne možemo točno reći koliko je vatrogasaca na terenu jer ih se stalno prebacuje po požarištima. Trenutno je najveći problem požar kod Đevrske gdje smo zbog približavanja vatre kućama oko 19 sati evakuirali selo Pavići iza Bribira, a 12 osoba je prevezeno u Osnovnu školu u Skradinu“, kažu u šibenskom Županijskom centru 112.

20:05 Vatra prijeti kućama u naselju Korde u zadarskom zaleđu, javlja naša reporterka Jelena Tešija.

19:55 Opet je aktivan i požar kod Imotskog u čijem gašenju sudjeluju vatrogasne snage iz Imotske krajine i Omiša.

19:50 Trenutno je najveći problem požar kod Đevrske gdje je zbog približavanja vatre kućama oko 19 sati evakuirali selo Pavići kod Bribira, a 12 osoba je prevezeno u Osnovnu školu u Skradinu, doznaje SibenikIN iz Županijskog centra 112.

18:15 “Sigurno će biti teška noć, imamo požar ovdje u Promini, na Šarenim jezerima, dva požara na području Kistanja i dva područja na području Đevrske, neće biti nimalo ugodna noć”, kazao je za N1 Darko Dukić, zapovjednik JPV-a šibensko-kninske županije.

Dukić kaže da od kada je izbio požar u Promini da je do sada izgorjelo 2400 hektara površine, ali da nije izgorio niti jedan objekt. Više možete pročitati OVDJE.

18:04 “U Ostrovici je situacija i dalje kritično, vatra proždire šumu, a vjetar je sve jači!”, javlja naš reporter Hrvoje Krešić.

N1

17:50 Brzom intervencijom svih raspoloživih vatrogasnih snaga s otoka Brača stavljen je pod nadzor požar koji je u utorak buknuo kod Pučišća, te je u jednom trenutku zaprijetio i stambenim objektima, doznaje se od zapovjednika DVD Supetar Nikole Martinića.

17:10 U Pristegu gori još uvijek. ”Trenutačno još gori minirano sumnjivo područje, ali ugroza za kuće ne postoji”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Dodaje da je bura je pojačala, ali očekuje da će se zaštiti kuće.

16:57 Požar na sjevernom Velebitu gori već tjedan dana. Požar se širi, fronta je 8 km, opseg 18-20 km. Gori unutar Parka prirode Velebit i samog Nacionalnog parka Sj. Velebit, kao i poznata Premužićeva staza, doznaje N1.

Foto: NP Sjeverni Velebit

16:28 Vatra je, u Lumbardi na Korčuli, u jednom trenutku došla blizu kuća, ali vatrogasci i građani su brzo reagirali, te sada nema otvorenog plamena. Vatrogasci i građani i dalje natapaju rubni dio opožarenog područja.

16:21 “Kod zaseoka Ostrovica, u blizini Benkovca, bukti ogroman plamen, gori cijelo brdo. Vjerojatno su stradale i neke kuće, vidjeli smo kako vatra dolazi do njih, sada ih više ne vidimo od dima.

 Zbog nepristupačnog terena gotovo je nemoguće gasiti požar. Dim je u potpunosti zasjenio sunce”, javio je iz Ostrovice naše reporter Hrvoje Krešić.

16:07 Vatra bi vrlo brzo mogla doći do kuća pored Ostrovice, javlja naše reporter Hrvoje Krešić. Uskoro se uključujemo UŽIVO.

15:50 Zračne snage upućene na tri nova požarišta

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika danas, u utorak, 22. kolovoza 2017., uz postojeća požarišta na Promini, Lišanima Ostrovičkim i Pristegu, upućena su na tri nova požarišta koja su se ponovno razbuktala, priopćili su iz MORH-a.

Riječ je o požarištima u Vrani kod Biograda na moru te požarištu na prostoru Kistanje-Đevrske u Šibensko-kninskoj županiji. Također, dva Airtractora koji su angažirana na požarištu Lišane Ostrovičke sudjeluju i u gašenju požara u Popovićima kod Benkovca.

Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

15:06 Ministarstvo poljoprivrede u utorak je pozvalo poljoprivrednike da se jave na natječaj iz Programa ruralnog razvoja, vrijedan 150 milijuna kuna, radi obnove poljoprivrednog potencijala koji je stradao u požaru EU novcem. Više možete pročitati OVDJE.

15:04 Prema informacijama načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije, zamjenika župana Šime Vickovića, u ovome trenutku na području Zadarske županije aktivno je još nekoliko požarišta, ali su sva pod kontrolom vatrogasnih snaga. Trenutno je najlošija situacija na području Miranja i Ceranja gdje vatrogasci zbog minski sumnjivog prostora nisu u mogućnosti ući u teren, no unatoč tome nisu ugroženi ljudski životi kao ni stambeni i gospodarski objekti. Zadarska županija je u suradnji s Općom bolnicom Zadar i Domom za stare i nemoćne”, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

14:22 Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković potvrdio je za N1 da je situacija na požarištu još ozbiljna.

“Treba biti jako oprezan jer vjetar pojačava i mijenja smjer. Svi su vatrogasci još na požarištima. Na području Promina natapa se južna strana kako bi se spriječilo da vjetar razbukta vatru i požar prema Drnišu”, kazao je Tucaković.


14:18 Ekipa šibenske interventne policije danas je na području Mirolović Zagore uočila muškarca kako upaljačem pali vatru pa su ga uhitili i brzo ugasili požar koji je upravo planuo. Više možete pročitati OVDJE.

14:00 Novi požari planuli su kod Kistanja i i Dževrske. Na požar kod Dževrske gasi 17 vatrogasaca sa 6 vozila iz 4 postrojbe. Bez pomoći zračnih snaga teško će biti stavljen pod kontrolu, javlja naša reporterka Jelena Tešija.

12:48 U odnosu na broj požara koji bjesne Dalmacijom, broj osumnjičenih je izuzetno malen. Istrage o uzrocima požara počinju tek nakon gašenja, a dokaze je jako teško pronaći. A još teže ih je povezati s određenim počiniteljem.

Kolike kazne mogu dobiti piromani, a kolike zapravo dobivaju pročitajte OVDJE.

12:30 Ponovno gori blizu kuća u Pristegu, javlja naš reporter.

12:10 Josip Anić, jedan od mještana Pristega koji se sa svojom obitelji i ostalim mještanima do dugo u noć borio kako bi obranio kuću od požara za N1 je komentirao današnju situaciju. Kazao je da se pojavio novi plamen, koji se zbog vjetra, ali i minskoga polja na kojem je izbio, sve brže širi do kuća. “Svakih 15 minuta jučer pukla je mina, a one se nalaze 250-300 metara od table. Mirni jesmo neko kratko vrijeme, ali sve ovisi o tome što će se događati s ovim plamenom. Ne vjerujem da će biti jednako strašno kao jučer”, kazao je Anić za N1.

12:00 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika danas, u utorak, 22. kolovoza 2017., upućene su na najnovije požarište Dubci kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a požar gasi helikopter Mi-8 MTV. Na ostalim današnjim požarištima u Pristegu je još uvijek Airtractor koji natapa požarište, dok su na Promini angažirana tri Canadaira CL-415 i dva Airtactora AT-802.

11:55 Naša reporteka Jelena Tešija javlja kako u Velušiću gori kuća, no koja je, srećom, napuštena.

11:54 Požar je na autocesti A1 izazvao pravi kaos. Vozači su bježeći od požara vozili kroz gust dim i riskirali živote.

Više pročitajte OVDJE.

11:30 Naša ekipa nalazi se kod Pristega gdje su snimili kako gori kuća, srećom nenaseljena. ‘Mještanima u gašenju požara, uz vatrogasce, pomaže i air tractor. Vjetar se, nažalost, još uvijek ne smanjuje i ne slabi’, javlja naš reporter Hrvoje Krešić.

N1

11:20 NASA-in satelit snimio je razmjere požara iz svemira.

Više čitajte OVDJE.

10:40 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika danas, u utorak, 22. kolovoza 2017., pored požarišta na Promini angažirane su na još dva nova požarišta u Zadarskoj županiji. 

10:35 Kako doznajemo, buknuo je požar i kod Pučišća na Braču.

Više čitajte OVDJE.

10:31 Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obišao je danas požarišta na području Promina, gdje se sastao i s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem. Ponovno se zahvalio svim vatrogascima i gasiteljima i kazao da ugroza postoji, ali da nitko nije stradao.

Više pročitajte OVDJE.

Screenshot

10:30 Požari su se gasili cijelu noć, posebno u Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, gdje su 50-ak metara od kuća minska područja no sada je stanje na terenu relativno dobro, vjetar je oslabio ali se u poslijepodnevnim satima očekujemo jačanje bure, rekao je u utorak zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadra Željko Šoša.

Više pročitajte OVDJE.

10:00 U Pristegu vatra je došla do kuća, javlja Nova TV.

9:40 U Policijskoj postaji Knin je dovršeno kriminalističko istraživanje kojim su obuhvaćene dvije maloljetne osobe, od kojih je jedna osoba osumnjičena za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, a druga za poticanje na počinjenje tog kaznenog djela.

Više čitajte OVDJE.

9:25 Policija je privela još jednu osobu osumnjičenu za podmetanje požara.

Više čitajte OVDJE.

9:00 Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević obići će u utorak tijekom prijepodneva požarišta na području Promina te se sastati s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, doznaje se iz Ministarstva obrane.

Više čitajte OVDJE.

8:40 Požar s planine Promine još je daleko od toga da bude lokaliziran, a gasiteljima su u jutros pristigla u pomoć dva kanadera, dva traktora te 100 pripadnika Hrvatske vojske koji su raspoređeni na požarištu, kazao je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

Više čitajte OVDJE.

8:30Tehničari su cijelu noć pripremali avione za gašenje požara, priopćeno je iz MORH-a. Uz ispiranja Canadaira CL-415 od morske soli i punjenja gorivom zrakoplovni tejničari najviše su vremena posvetili poslijeletnim pregledima, povremenim 50-satnim pregledima i provjerama, kao i svim drugim zahvatima kako bi do jutra kompletne zračne snage bile pripravne poletjeti na požarišta.

8:20 O stanju na cestama čitajte OVDJE.

8:00Nova vatrena linija je duga više od 6 km i riječ je o vrlo nepristupačnom terenu, borovoj šumi u brdskojm predjelu u okolici Drniša.

7:55 Na snazi je uzbuna za sve vatrogasce s područja Republike Hrvatske, kazao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH. Tucaković je izvijestio kako je još uvijek aktivan požar u Vrani, Lišanima i Pristegu.

“Izdana je uzbuna za sve vatrogasne snage u RH. Jučer je angažirano stotinjak pripadnika vojske. Cijeli sustav je podignut. Stanje jutros je mirnije, ali budimo oprezni. Došli su novi ljudi koji će čuvati požarište. Nadam se da ćemo sve požare staviti pod kontrolu, ali treba biti oprezan jer bi bura nakon podneva trabala ojačati. Najbitnije je da nitko nije ozlijeđen”, kazao je Tucaković.

N1

7:45 Nitko nije stradao, nijedna kuća nije izgorjela, kazao je Božidar Longin, zadarski župan, nakon sastanka Kriznog stožera Zadarske županije. Velik broj vatrogasaca iz cijele Hrvatske došli su pomoći gasiti požar.

Vjetar je malo popustio, ali poslijepodne očekujemo da će ponovno jačati, kazao je Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik. ‘Napravit ćemo i dalje sve da zaštitimo građane i njihovu imovinu. Noćas se posebno radilo na području Pristega gdje su minska polja u blizini kuća. Branili smo doslovno svaku kuću. Nadamo se pomoći i zračnih snaga’.

7:30 Požar koji je u ponedjeljak navečer oko 20,30 sati izbio na predjelu Vrulja zapadno od Brela na Makarskom primorju je pod nadzorom gasitelja, kazao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

7:10 U Zadru je u tijeku sastanak kriznog stožera Zadarske županije.

7:00 Tomislav Dželalija, načelnik stožera civilne zaštite grada Drniša kazao je za N1: ‘Iza nas je teška noć, uspjeli smo obraniti sve kuće, trenutno je najteže na podrucju Lišnjaka, zaseok Čuline, gdje smo formirali crtu obrane. Cijelu noć je na terenu tu kod Drniša i u Promini bilo oko 400 ljudi koji su gasili požar – vatrogasaca, vojske, planinara, mještana… Zatražena je dodatna pomoć vojske i 100 vojnika će doći sada na teren. Također će se izvršiti zamjena vatrogasaca pa će vatrogasci koji su cijelu noć bili na požarištu dobiti odmor, a zamijenit će ih svježe snage. Situacija jos nije dobra, vjetar i dalje puše i znamo kako ce okrenuti, ali kuće trenutno nisu ugrožene’. Novih evakuacija nije bilo, kazao je, nakon noćašnjih kad je evakuirano 20-ak ljudi.

6:55 Požar s planine Promine potpomognut vjetrom i dalje se širi prema Drnišu, a trenutno u njegovu gašenju sudjeluje 400-tinjak vatrogasaca i građana, izjavio je Hini noćas oko 4 sata načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija. “Sve snage su na terenu i brani se Grad Drniš. Vatra se dalje širi jer puše vjetar. Raspoređujemo snage i formiramo liniju obrane kako bismo obranili mjesta Siverić i Badanj”, rekao je Dželalija.

6:50 Vatra i dalje gori kod Pristega i Lišana Ostrovačkih, a vatrogasci brane kuće sa sigurne udaljenosti budući da se radi o miniranom području. ”Radimo koliko i što možemo, vatra je živi organizam i teško je predvidjeti što će se dalje događati. Nama se na ovom području pet do šest požara spojilo u jednu veliku vatrenu liniju koju držimo pod kontrolom koliko god možemo da ne budu ugrožene kuće. Stigla nam je i pomoć iz konitenantalnog dijela Hrvatske i oni će sada također zauzeti svoje pozicije. No sada nam je prioritet Promina i požar iznad Drniša”, rekao nam je jedan od vatrogasaca iz Benkovca, koji je dodao kako bura još uvijek puše i stvara dodatne probleme.

Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Jučerašnju borbu s požarima pratili smo na OVOM LINKU.