"Lijeve koalicije će biti, ali se ne zna u kojem sastavu"

Vijesti 22. sij 201515:48 > 15:55
Cropix/Davor Pongracic

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izrazili su nadu u četvrtak da će postojati lijeva koalicija na hrvatskoj političkoj sceni spremna za parlamentarne izbore, ali su i dodali kako se još ne zna kako će takva koalicija izgledati.

Upitan hoće li u sastav takve koalicije moći ući i Hrvatski laburisti – stranka rada, ORaH i Ivan Vilibor Sinčić ispred Živog zida, Maras je odgovorio kako su sve opcije moguće. Dodao je kako “sve opcije koje su sklone da se podrži da se ova država razvija u normalnom smjeru i postane normalna europska zemlja, a ne zemlja gdje će se tražiti “jugofili” po Hrvatskoj – ulaze u opciju”. “Tko to podržava dolazi u obzir, ako su komplementarni s našim programom, osnovna baza je Kukuriku koalicija, a s ostalim strankama ćemo razgovarati”, ističe Maras. 

No, dodaje kako SDP sada primarno razmišlja o hrvatskim građanima. “A ono što je bitno je da ćemo se mi u ovoj izbornoj godini više baviti hrvatskim građanima kako njima pomoći, ratama u švicarskim francima, otpisima dugova, poticajima poduzetnicima, zapošljavanju ljudi, izlasku iz recesije.”

Potpredsjednik Vlade Grčić samo je kratko ustvrdio kako će “lijeva koalicija biti i bit će jaka, a u kojem sastavu to ćemo još vidjeti”.

Ministri su izrazili i svoje viđenje poraza Ive Josipovića na predsjedničkim izborima. Tako Maras drži da to što je Josipović izgubio izbore znači da je kampanja mogla biti bolja, iako kaže da su različita mišljenja o tome. Činjenica je da su se neke greške napravile, ali kako operativno nije sudjelovao u tome, nije želio ulaziti u detalje.

“Kad nastupaš u ime svih, desi se da ne kreneš od svoje baze”

Upitan je li greška u tome da se previše odmaknuo od Vladine politike, Maras ponavlja da su razmišljanja razna. Činjenica je da je Josipović imao veliku podršku javnosti i možda bi bilo bolje da je krenuo kao prije pet godina sa strane ljevice i lijevih birača, smatra ministar poduzetništva i obrta.

“Ovako kada nastupaš u ime svih, dosta često se desi da se malo i opustiš i da nisi krenuo od svoje baze”, pojašnjava.

Objašnjavajući novinarima kako pri tome ne misli da u tih milijun građana koji su glasali za Josipovića nije bilo lijevih birača, Maras odgovara: “Bilo je, ali kad gledate prvi krug. Ja razdvajam prvi i drugi krug, a u prvom se krugu više obraćao svima i na neki način pokušao se staviti nadstranački i da se više odmakne od ljevice, odnosno da pokuša zastupati sve”.

Za potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića predsjednički izbori su završena tema. “Što se nas tiče, idemo dalje. Vidite da se SDP i Vlada priprema za ono što slijedi, to su parlamentari izbori, u ovoj godini ćemo sigurno imati vrlo vidljive rezultate u raznim segmentima, a i ove stvari koje odrađujemo ovih dana su jasna poruka građanima da ova Vlada postoji radi njih, zaključio je Grčić.