'Pupovčeve prijetnje o rušenju Vlade nisu razborite'

Vijesti 28. kol 201709:28 > 09:36
N1

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a, gostovao je u Novom danu i komentirao ploču u Jasenovcu.

Hoće li se ploča skinuti do sredine rujna? 

Sumnjam u to. Ministar pravosuđa, koji bi trebao biti neosporni autoritet po pitanu zakona, rekao je da ne postoji zakonsko uporište za uklanjanje ploče. Ono što bi rebalo napraviti jest donijeti zakon. Cijela akcija je usmjerena tamo gdje bi trebala, prema Ministarstvu uprave, ali nitko od njih ne može donijeti zakon, mogu samo uputiti prijedlog zakona koji bi se mogao staviti u proceduru u Saboru. To neće biti tako lako kako neki misle.

Treba li uklanjanje HOS-ove ploče biti politička odluka premijera ili je riječ o zakonskom okviru? Koliko bi taj zakonski okvir mogao ići daleko po pitanju uklanjanja i drugih ploča?

Ja mislim da bi na javnim mjestima trebala biti imena osoba koje nas spajaju, a ne koje nas razdvajaju. To se podjednako odnosi na ploču HOS-a, kao i na Trg maršala Tita. Mislim da je posebna sramota da se ta ploča nalazi u Jasenovcu. To nije provokacija, to je uvreda žrtvama u Jasenovcu, kojih nije bilo malo. Postavljanje ploče tamo je neprilično i oni koji su to napravili sami bi je trebali ukloniti, kad bi bili razumni. Ali ljudi koji su ostrašćeni političkim odlukama nisu razumni.

Ako premijer pristane na ucjenu Pupovca, da ruši vladu, to će samo radikalizirati biračko tijelo. Taj pozdrav je na stanovit način upotrebom legitimiran u Republici Hrvatskoj, ali nije legaliziran. Ako se ne donese zabrana tog pozdrava, ne znam kako će se to zaustaviti. Hoćemo li vraćati verbalni delikt? Sama odluka o promjeni zakona je jedna stvar, donošenje zakona je druga stvar, a provođenje tog zakona treća. Pupovčeve prijetnje o rušenju Vlade nisu razborite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.