Tolušić: Brinemo se za naše potrošače i poljoprivrednike

Vijesti 28. kol 201714:41 > 14:46
Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, prvi put se pojavio nakon situacije oko donošenja spornog pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima.

Tolušić je dao intervju za Glas Slavonije, u kojemu je objasnio kako će se riješiti inspekcijski nadzor, ali i je li narušen odnos s premijerom.

“Što se tiče sporne izmjene pravilnika, to je za mene završena priča. Vraćanje na staro bio je najbrži mogući postupak radi normalizacije trgovine sa susjednim zemljama. Premijer mi je tu dao punu podršku i hvala mu na tome. Kada smo radili izmjene pravilnika, nismo ga nažalost iskomunicirali na pravi način, kada govorimo o susjednim zemljama, stoga sam dogovorio s kolegama ministrima da ćemo sjesti zajedno tijekom jeseni te složiti regulativu koja zadovoljava sve uključene strane. Jer činjenica je da naši proizvođači prolaze rigorozne kontrole i moraju primjenjivati isključivo one pesticide i insekticide koji su dopušteni u EU, a za koje moraju izdvojiti mnogostruko više novca od proizvođača u trećim zemljama za koja ta EU pravila ne vrijede”, kazao je Tolušić.

“Ali opet naglašavam, razumijem i druge zemlje, problem ćemo riješiti zajednički. Ono što je meni važno u ovoj priči je da se kontrole voća i povrća na hrvatskim granicama obavljaju jednakim intenzitetom kao i dosad. Zaštita naših potrošača je apsolutni prioritet Ministarstva poljoprivrede. Osim što vodimo brigu o svojim poljoprivrednicima i potrošačima, smatram da moramo voditi brigu i o dobrim odnosima sa susjedima”, dodao je.

Komentirao je i stanje u Agrokoru, kao i ima li problema s isplatom dugova prema dobavljačima. “Što se tiče Agrokora, ja bih tu samo rekao da smo primarni cilj koji smo zacrtali kao Ministarstvo poljoprivrede – i ostvarili. Svi mali dobavljači koji imaju do 5,2 milijuna kuna godišnjeg prihoda isplaćeni su u stopostotnom iznosu kao i sva naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojima je Agrokor bilo dužan. Tako da su se sva medijska huškanja, prije svega od strane oporbe, pokazala neutemeljenima. Očekujem da će se Agrokor stabilizirati i restrukturirati, u kojem smjeru, vidjet ćemo kada za to dođe vrijeme”, rekao je Tolušić.

Dotaknuo se i najavljenih izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi. “Još nisam vidio prijedlog izmjena zakona o lokalnoj samoupravi tako da nemam tu što posebno komentirati. Osobno smatram da lokalna i regionalna samouprava dobro rade svoj posao, čak i odlično, naravno ima iznimki kao i u svakom poslu. Oko ograničenja mandata treba vidjeti, ima sigurno opravdanih razloga i za i protiv”, kazao je.

Kad su u pitanju požari, odnosno požarima uništena šumska područja, Tolušić je istaknuo da će pošumljavanje opožarenih područja početi što prije. “Sva opožarena područja će se pošumiti. Budući da bor stvara velike probleme, razmišljamo taj problem riješiti na način da se uspostave tampon-zone koje bi štitile kuće od požara kao što je to učinjeno u Španjolskoj. Pošumljavanje ćemo financirati novcem Hrvatskih šuma”,  rekao je.

Otkrio je i kad će u funkciju biti stavljen novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji željno iščekuju poljoprivrednici. “Zakon o poljoprivrednom zemljištu usvojen je na Vladi RH, ide u saborsku proceduru na prvo čitanje i početkom listopada očekujemo njegovo usvajanje. Dosadašnji zakon nije bio dobar jer je blokirao razvoj poljoprivrede. U posljednjih pet godina raspisani su bili natječaji za samo 10-ak tisuća hektara, dok je u ranijem petogodišnjom razdoblju bilo raspisano natječaja za 250.000 hektara. I zato sad donosimo zakon kojim dajemo općinama i gradovima zemlju u njihove ruke jer oni najbolje znaju kome treba zemlja za proizvodnju. Naravno, kontrolirat ćemo dodjelu državne zemlje s tri razine: županija, APZ i DORH”, kazao je ministar poljoprivrede.

Na Facebooku je ponudio besplatnu izradu projekata na natječaj EU fondova. “S obzirom na to da znam iz prve ruke kako razvojna agencija Vidra u Virovitičko-podravskoj-županiji radi i da su uvijek spremni pomoći onima koji nemaju novca, ponudio sam jednom poljoprivredniku koji se javio da nema novca za izradu projekta, da im se javi. Mislim da bi to trebale ponuditi sve razvojne agencije i pomoći onima koji doista nemaju od čega krenuti”, kazao je Tolušić za Glas Slavonije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.