Tito, Vojska bezgrešne i masoni na dnevnom redu Skupštine

Vijesti 30. kol 201716:10 > 16:12
Patrik Macek/PIXSELL (ilustracija)

Na prvoj sjednici Gradske skupštine nakon ljetne stanke, u četvrtak, 31. kolovoza, pred gradskim zastupnicima i zastupnicama naći će se 23 točke, a premda je jedna od najiščekivanijih ona o preimenovanju Trga maršala Tita, točaka koje, iz ovih ili onih razloga, privlače pažnju ima još.

Nakon što pod rednim brojem 13. gradski zastupnici rasprave, a valjda i usvoje, zaključak o preimenovanju Trga, koju točku kasnije dočekat će ih prijedlozi Odbora za javna priznanja o prihvaćanju pokroviteljstava, a među njima i ono nad Međunarodnim znanstvenim simpozijem Vojska Bezgrešne i masonerija.

Naime, Odbor za javna priznanja, kojim predsjeda Andrija Mikulić, a članovi su Milan Bandić, Zlatko Hasanbegović; Renato Petek, Dubravka Brezak Stamać, Ševko Omerbašić i Marijana Sumpor te Mladenka Pašalić Patarčec na svojoj je 1. sjednici 22. kolovoza utvrdio prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad spomenutim međunarodnim znanstvenim simpozijem.

On će prigodom 100 godina postojanja Vojske Bezgrešne biti održan u organizaciji Centra “Hrvatski Aeropag” za međureligijski dijalog hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca od 16. do 17. rujna ove godine u Dvorani sv. Franje, a ako Gradska skupština Grada Zagreba blagoslovi prijedlog Odbora za javna priznanja, dodijelit će im i 5.000 kuna kao sredstva za podmirenje dijela troškova.

Vrlo bogat program ovog međunarodnog znanstvenog simpozija na čijem plakatu već stoji da imaju pokroviteljstvo zagrebačke gradske skupštine, nalazi se na stranicama Hrvatskog aeropaga, a na onima Vojske bezgrešne objašnjava se da je Vojsku Bezgrešne “osnovao sv. Maksimilijan M. Kolbe (1894.-1941.) kao student u Rimu 1917. godine kao reakciju na masonske manifestacije po Rimu prigodom obilježavanja 200 godina postojanja masonerije. Cilj Vojske Bezgrešne, prema riječima samog njezinog osnivača, jest zauzimanje za obraćenje svih grešnika, ‘općenito shizmatika, heretika, pogana, a posebno slobodnih zidara, pa tako u konačnici ona teži k posvećenju svih pod zaštitom i pod zagovorom Bezgrešne Marije.’ (Sv. Maksimilijan Kolbe, Spisi, 688a)”.

Screenshot

Amenuje li Gradska skupština prijedlog Odbora za javna priznanja, prihvatit će i pokroviteljstvo nad Konferencijom “Asistivna tehnologija i komunikAACija” koja će se, u organizaciji E-glas d. o. o., održati od 13. do 15. rujna u zagrebačkom hotelu Westin te im dodijeliti sredstva za podmirenje dijela troškova u iznosu od 10.000 kuna.

Naposljetku, Gradska bi skupština trebala prihvatiti i pokroviteljstvo nad obilježavanjem Međunarodnog dana gluhih koje će se, u organizaciji Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, održati od 23. do 24. rujna u Zagrebu na Cvjetnom trgu i Gradu mladih te im dodijeliti sredstva za podmirenje dijela troškova u iznosu od 20.000 kuna.

Gradski zastupnici će na sjednici raspravljati i o pravu na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta. Visina novčane pomoći iznosi 1.800 kuna za prvo dijete što će se isplatiti u dva jednaka obroka tijekom jedne godine, 3.600 kuna za drugo dijete što će se isplatiti u četiri jednaka obroka tijekom dvije godine te 54.000 kuna za treće i svako daljnje dijete što će se isplatiti u jednakim godišnjim obrocima tijekom šest kalendarskih godina.

Na sjednici zagrebačke Skupštine u četvrtak naći će se i točka o osnivanju Ureda za međugradsku i međuresornu suradnju, a Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport bit će podijeljen u tri zasebna ureda – Gradski ured za kulturu, Gradski ured za sport i mlade i Gradski ured za obrazovanje.

U Uredu za međugradsku i međunarodnu suradnju trebali bi se obavljati poslovi koji se odnose na predlaganje međugradske i međunarodne suradnje Zagreba s odgovarajućim jedinicama i njihovim udruženjima u zemlji i inozemstvu, suradnju s udrugama koje djeluje na području međugradske i međunarodne suradnje, s međunarodnim institucijama i organizacijama, kao i diplomatskim misijama u zemlji te hrvatskim misijama u inozemstvu, suradnju s Hrvatima izvan Hrvatske i poslove u vezi razvojne suradnje i humanitarne pomoći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.