Vlada izjednačila plaće državnim i javnim službenicima

Vijesti 31. kol 201718:52 > 18:54
N1

Do početka škole još su tri dana. Udžbenici za đake već su stigli na klupe, a stigla je i dobra vijest za njihove učitelje. U zadnji tren Vlada je povećala osnovicu plaća za javne službe za 2 posto.

Naša novinarka Nataša Božić upitala je učitelje motivira li ih ova povišica. 

“Pa naravno da je motivacija bolja jer svi živimo od novca koji zaradimo, to nije nikakva patetika. Činjenica je da se radi o visokoobrazovanim ljudima koji se permanentno usavršavaju, tim više što se ovih dana spominjemo u svim kurikularnim reformama i svemu što se očekuje od učitelja. Pa onda, ako se nešto od učitelja očekuje onda se učitelju treba i dati”, smatra učiteljica Marija Veronkica Cvjetković iz OŠ Bukovac u Zagrebu.

Vlada je, nakon peticije koju su počeli potpisivati sindikati javnih službi, pristala izjednačiti plaće državnih službenika i javnih zaposlenika. Plaća za kolovoz uskoro će i jednima i drugima biti isplaćena po osnovici od 5313 kuna, što je stotinjak kuna veće od dosadašnjih 5211 kuna.

“Riječ je o sredstvima od 150 milijuna kuna, koja su osigurana. Nećemo dovesti u drukčiji položaj javne službenike u odnosu na državne. Pritom naglašavam da smo osigurali sredstva i za regrese i za lanjske Božičnice, iako nisu bila predviđena proračunom”, rekao je premijer Plenković.

U Sindikatu kažu kako javnim službenicima ništa nije poklonjeno

“Ono što nas žalosti je što se u tom obrazloženju to predstavlja kao nekakav dar sindikatima. Nije to nikakav dar nego jedna obveza koju je trebalo ispuniti prema zaposlenicima u obrazovnaju, zdravstvu, socijalnoj skrbi”, smatra Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Vladi i sindikatima slijede pregovori o kolektivnom ugovoru koji istječe u studenom. Zbog ove povišice, krenut će u ležernijem tonu, no spor još uvijek postoji oko visine duga prema zaposlenicima za lanjsku 2016. godinu.

“Izračuni koji su sindikati proveli, preko 7 milijardi kuna duga smatramo nerealnim i ne smatramo da je moguće uopće unutar današnjeg budžeta iznaći taj novac”, smatra ministar rada Marko Pavić.

“O tome koliki je dug neće odlučiti ni ministar ni sindikat nego sudovi. Očekujem u idućih mjesec, dva prve presude pa će biti jasno je li to osnovano ili ne i o kakvim se iznosima radi”, smatra Željko Stipić.

Pred početak školske godine Vlada je ugasila vatru nezadovoljstva učitelja i ostalih javnih službi. Plaće će rasti u prosjeku od 150 do 180 kuna. No, tek će kolektivni pregovori pokazati pravu računicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.