Vesna Pusić pokrivena maramom u službenom posjetu Iranu

Vijesti 25. sij 201515:35 > 15:36
Facebook

Sastankom s predsjednikom iranskog parlamenta Ali Larijanijem u nedjelju je završen dvodnevni službeni posjet ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić Iranu, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova.

Prije sastanka s Larijanijem, ministrica Pusić susrela se s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem s kojim je razgovarala o bilateralnim iransko-hrvatskim odnosima, o nuklearnim pregovorima koji su u tijeku, te o potrebi zajedničke globalne borbe protiv ekstremista i terorista.

Ministrica se u duhu islamskih običaja u toj zemlji zavila maramom.

Facebook

Pusić je izrazila zadovoljstvo posjetom koji se odvija u vrlo važnom trenutku za međunarodne odnose, od stanja u regiji do iranskih nuklearnih pregovora, za koje je izrazila uvjerenje da su se stekle okolnosti za njihov uspješan završetak, za što se Hrvatska snažno zauzima, kaže se u priopćenju. Spomenula je važnost borbe protiv terorizma i ekstremizma, a zauzela se i za jačanje gospodarske suradnje

Govoreći o bilateralnim odnosima predsjednik Rohani je istaknuo kako je Iran bio među prvim zemljama koji je priznao Hrvatsku te dodao da dobre bilateralne odnose treba nastaviti razvijati posebno na području gospodarstva i kulture.

Kada je riječ o borbi protiv ekstremizma i terorizma, naglasio je kako je važno da se svi ujedine u borbi protiv onih koji su prijetnja stabilnosti i sigurnosti. Na susretu s predsjednikom Rohanijem sudjelovao je i ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Ovo je bio drugi susret prve potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i predsjednika Savjetodavnog vijeća (parlamenta) Ali Larijanija. Prvi susret održan je u Zagrebu u listopadu 2013. godine. Larijani je istaknuo vrlo dobru razinu bilateralnih iransko-hrvatskih odnosa, dodajući kako je potrebno raditi na jačanju gospodarskih odnosa.

Ministrica Pusić kazala je kako Hrvatska pridonosi borbi protiv skupine Islamske države suradnjom s vladama u Bagdadu i Erbilu. Govoreći o nuklearnim pregovorima, ministrica Pusić je istaknula kako su pregovori vrlo važni, te da je zapravo u posljednjih nekoliko godina postignut napredak samim postojanjem pregovora, s obzirom da prije toga nije ni bilo dijaloga. Dosadašnji napredak u pregovorima dao je nadu svim uključenim stranama u pozitivan ishod, kazala je ministrica.

Govoreći o gospodarskim hrvatsko-iranskim odnosima, ministrica je izrazila zadovoljstvo što Adris grupa već radi u Iranu te dodala kako postoje i druga potencijalna područja suradnje kao što su željeznička infrastruktura, zdravstvo ili farmaceutika. Ministrica je također kazala kako je na sastanku s ministrom vanjskih poslova Zarifom dogovoreno reaktiviranje zajedničkog iransko-hrvatskog gospodarskog povjerenstva kako bi se potaknuli gospodarski i trgovinski odnosi.

Facebook