SABA i Naprijed Hrvatska: 'Vratite nam Ivu Lolu Ribara"

Vijesti 14. ruj 201721:57 > 21:58
Igor Soban/PIXSELL

Podsjećaju da je 90-ih godina promijenjeno mnogo imena ulica nazvanih po osobama i događajima važnima za NOB u II. svjetskom ratu. Ulice Ive Lole Ribara, Ulica 8. svibnja 1945.(dan oslobođenja Zagreba) i Ulica 10. zagrebačkog korpusa trebale bi se ponovno vratiti u Zagrebu.

Smatraju tako u Savezu antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH), koji je na tiskovnoj konferenciji kazao kako podržavaju inicijativu o povratu nazivlja triju spomenutih ulica. Predsjednik SABA-e Franjo Habulin kazao je da je 90-ih godina učinjena nepravda promjenom imena mnogih ulica nazvanih po osobama i događajima važnima za Narodnooslobodilačku borbu u Drugom svjetskom ratu, piše Večernji list.

Simbolična poruka

“Zagreb je dao golem doprinos jer je od tadašnjih 250.000 stanovnika svaki četvrti sudjelovao u otporu okupaciji i svim kvislinzima u partizanskim jedinicama ili na neki drugi način. Zagreb i cijela sjeverozapadna Hrvatska podnijeli su goleme žrtve”, kazao je Habulin te dodao da je 10. zagrebački korpus jedini, od ukupno 11 u sastavu NOV-a, koji je nosio ime po gradu Zagrebu pa bi se vraćanjem imena te ulice najbolje odužili žrtvama korpusa. Zastupnik stranke Naprijed Hrvatska u zagrebačkoj skupštini Renato Petek poručio je kako je pokrenuo tu inicijativu da bi se komemorirali važne osobe i događaji iz Drugog svjetskog rata.

“One, osim svakodnevne komunikacije, imaju i simboličnu političku poruku, a neki pokušavaju time manipulirati i izmijeniti kolektivno poimanje povijesti, sjećanje i identitet naroda”, kazao je Petek koji se dotaknuo i zastupnika stranke Neovisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića, za kojeg je kazao kako je imao očitu želju da ovlada skupštinskim Odborom za imenovanja naselja, ulica i trgova jer je želio to iskoristiti kako bi mijenjao identitet grada.

Inicijativa ne postoji

Kazao je i kako smo svjedoci brojnih istupa političara kojima se relativiziraju ustaški zločini, amnestiraju i veličaju zločinci i krivotvori slika grada i države, kao da su orijentirani prema prošlosti i tzv. NDH.

“Devedesetih godina prošlog stoljeća provedeno je najveće preimenovanje gradskih ulica i trgova u povijesti Zagreba, u nastojanju tadašnjih vlasti da se odreknu naslijeđa socijalizma i bivše države, ali je time stradao i antifašizam”, rekao je Petek.
Zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i predsjednik Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova Zlatko Hasanbegović kazao je da inicijativa za povratak imena triju spomenutih ulica ne postoji, ali je i dodao kako svi mogu uputiti takve ili slične zahtjeve na Odbor i bit će raspravljene.

“A gospodu iz SABA-e pozivam da se na idućim izborima organiziraju i istaknu listu i da sukladno rezultatima odlučuju o inicijativama”, rekao je Hasanbegović, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.