Dalić "izgubila živce" zbog Bulja: Može vas biti sram!

Vijesti 15. ruj 201708:07 > 15:02
N1

Sabor je u petak nakon dvomjesečne stanke započeo novu, petu sjednicu i redovno jesensko zasjedanje, a rad je otpočeo aktualnim prijepodnevom, koje je obilježio sukob potpredsjednice Vlade Martine Dalić i Mostova Mira Bulje nakon što je već ranije dosta negodovanja izazvao istup premijera Andreja Plenkovića da on može što hoće.

Tijek Aktualnog prijepodneva: 

14:40 Nezgodno je dobivati udarce, a nemati šansu reći što mislite, kazao je Plenković novinarima u Saboru u kojoj se još jednom osvrnuo na svoju izjavu o tome da može što hoće.

Više čitajte OVDJE.

14:17
 Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić objasnila je svoj emotivni nastup u Saboru, kada je “napala” Miru Bulja.

Više čitajte OVDJE.

14:04 Bulj je zatražio stanku zbog Peruče, a na to ga je Jandroković podsjetio da će stanku moći dobiti kad prijeđu na dnevni red, a to je u 14:30 sati do kada traje stanka nakon što je završilo aktualno prijepodne.

13:54 Posljednji na rasporedu za postavljanje pitanja bio je Zlatko Hasanbegović, koji je podsjetio na prosvjedni skup organizacija civilnog društva zbog preimenovanja Trga maršala Tita na Trgu žrtava fašizma na kojem su se, kako je istaknuo, vijorile zastave SR Hrvatske i stilizirane zastave SSSR-a, a na kojem je govorio i Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK, nacionalne kazališne kuće. U isto vrijeme, ustvrdio je, Vlada je u polutajnosti odlučila da se Dubravka Vrgoč ponovno imenuje na dužnost intendanta HNK. Stoga je pitao ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek hoće li članovi vijeća dati suglasnost na ponovni izbor Ivice Buljana.

Njegovo pitanje začudilo je ministricu s obzirom na to da je, kako ga je podsjetila, ranije izjavio da je aktualno prijepodne besplodno političko nadmetanje u kojem se ne mogu dokučiti suštinska pitanja i problemi. Istaknula je da je Drama HNK vrlo uspješna, da je kazalište popunjeno, da je HNK imao 50-ak gostovanja u zemlji i inozemstvu … to su teme i to su pitanja na temelju kojim predlažemo i imenujemo osobe koje će voditi kulturne institucije, rekla je Obuljen Koržinek.

Priznala je da joj je neshvatljivo da 2017. netko može prosvjedovati koristeći boljševičke simbole, ali da ne misli da je uloga ministra kulture da promatra tko je bio na kojem prosvjedu bilo koje orijentacije u demokratskoj državi. Kada budemo ocjenjivali kandidature bilo kojeg ravnatelja, vodit ćemo se rezultatima i programom, zaključila je, a njezin odgovor nije zadovoljio Hasanbegovića pri čemu je ustvrdio da su podaci o gledanosti propagandistički falsifikati.

13:43 Nadam se da ćete pripremiti razriješenje ministrice Dalić jer je ovakvo ponašanje neprihvatljivo, poručio je HSS-ov Krešo Beljak krenuvši u postavljanje pitanja. 

13:25 Bulj je nakon Plenkovićeva odgovora nastavio govoriti i krenuo u posve drugu temu – termoelektranu Peruča ustvrdivši da se i dalje provodi agresija – “taj nasrtaj koji se provodi je nimalo gori nego što je bio od Ratka Mladića” jer se, kako tvrdi, prijeti narodu Sinja i Cetinske krajine od supruga potpredsjednice Vlade te ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić da će se izuzeti zemljište ako ne plate po njihovim cijenama.

Njegove riječi silno su uzrujale potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, koja se digla iz klupa za ministre i počela vikati te se nikako nije mogla smiriti dok ju je Jandroković pokušao umiriti, a prišao joj je i Bulj i nakanio joj dati fotografije, a ona je galamila na što joj je on rekao: “Može vas biti sram što ste ovako reagirali”. “Vas može biti sram što stopirate razvoj kraja koji je iseljen”, zaderala se dalje Dalić i odgurivala fotografije govoreći: “Nemojte mi to davati” te poručila: “Ne mogu slušati više ove laži”. “Ovako se ne možete ponašati u Hrvatskom saboru”, upozoravao je Jandroković. 

13:20 Kada ćete skinuti četničke ploče po Hrvatskoj, zanimalo je Mostova Mira Bulja, koji je premijeru uputio i pitanje je li prešutio Pupovčevu usporedbu Bobetka s Miloševićem – “Da li ste tu izjavu Pupovca prešutili kako bi ostali na vlasti?”

“Što se tiče odnosa ove Vlade prema hrvatskim braniteljima, ova je Vlada egzemplar u svakom trenutku i svakom pogledu”, poručio je Plenković pa podsjetio da je Vlada 4. kolovoza u Kninu održala sjednicu, a tu je i zakon o pravima hrvatskih branitelja.

Podsjetio je i da je ploča HOS-a u Jasenovcu osvanula nekoliko dana nakon prve sjednice ove Vlade pa dometnuo, čini se, ironično, da je to “bilo slučajno”, a između ostaloga je ova ploča skinuta bez sukoba hrvatske policije s hrvatskim braniteljima – e to je umijeće i vještina i to je poštovanje prema onima koji su dali život za Hrvatsku. Vijeće smo namjerno osnovali jer se time godinama nije bavio nitko i jučer sam razgovarao s našim uglednim stručnjacima, kazao je Plenković.

13:03 HNS-ova Marija Puh pitala je ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak imamo li dovoljno resursa i jesu li naši nastavnici dovoljno educirani, a škole dovoljno opremljene da se informatika uvede kvalitetno i na vrijeme. Divjak je rekla da je vrijeme da sve naše škole iskorače u 21. stoljeće, da su dokumenti dobro pripremljeni i prevedeni na engleski te da se traže recenzije europskih država. Istaknula je da su ove godine u proračunu osigurali sredstva za opremanje tamo gdje je najhitnije dok su za iduću godinu planirana dodatna sredstva.

12:58 Kažimir Varda iz Stranke međugeneracijske solidarnosti Hrvatske pitao je ministra državne imovine Gorana Marića što kani poduzeti oko otoka Smokvica Vela što je priča koju mu se čini kao “znastvena fantastika”, a Marić je, između ostalog, kazao da “Ministarstvo državne imovine nije estradna kuća” i dodao: “Volio bih da priča o Smokvici nikada nije ušla u fundus mojih spoznaja”.

Marić je ustvrdio da su učinili sve da bi se vojni kompleks na otoku vratio u vlasništvo Republike Hrvatske te da je konačno zakazano ročište za 27. rujna na kojem bi se ovrhom otok trebao vratiti u posjed RH.

Vjerujem da imate podršku cijele Vlade, ali i da imate pritisaka i prijetnji. Ne posustajte, poručio je Varda Mariću, dodavši kako se nada da država neće dobiti “smokvu ili šipak”.

Plenković: Voda neće poskupjeti

12:47 SDP-ov Mario Habek pitao je Plenkovića hoće li biti poskupljenja vode, a premijer je odvratio: “Ne”.

N1

12:40 Kad sam rekao da mogu što hoću, mislio sam da mogu reći što hoću, teško je replicirati svima u dvije minute, nije to bio signal bahatosti i arogancije, nego simbol male nepovoljne poslovničke pozicije u kojoj se nalazimo mi s ove strane, poručio je Plenković prije nego što je krenuo odgovarati na zastupničko pitanje nezavisnog Marka Vučetića oko obrazovne reforme.

12:31 HDZ-ov Stevo Culej pitao je ministra branitelja Tomu Medveda koji su najznačajniji rezultati ostvareni u traženju nestalih i zatočenih u Domovinskom ratu.

Usprkos svim uloženim naporima, RH u ovom trenutku traga za 1.533 nestale osobe i ostacima 419 smrtno stradalih osoba što ukupno čini 1.952 osobe za kojima se traga s područja RH iz Domovinskog rata, rekao je Medved i dodao da je u mandatu ove Vlade, Ministarstvo poduzelo širok spektar aktivnosti oko ovog pitanja. Podsjetio je da je osnovano Povjerenstvo za zatočene i nestale i da su od listopada pronašli 55 mogućih mjesta prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica na području 10 županija te organizirali šest identifikacija na kojima su identificirani ostaci 60 osoba.

Ključna prepreka je nedostatak točnih informacija o neregistriranim mjestima grobnica, a ključnom dokumentacijom raspolaže Republika Srbija, upozorio je Medved, a Culej je podsjetio i na pitanje naplate ratne odštete kako bi se Srbiju potaknulo da što prije krene s pronalaženjem nestalih.

Plenković: Pelješki most će se graditi

12:25 HDZ-ova Branka Bačića zanimalo je hoće li trenutni odnosi s BiH imati posljedice po Pelješki most, a Plenković je posjetio da je već sedam puta bio u susjednoj državi te je istaknuo da je “naš cilj povezivanja strateški projekt koji je postao općeprihvaćen od svih političkih aktera u Hrvatskoj iako u početku nije bilo punog suglasja”.

“Sam most ima gabarite visine 55 metara, prolaz za brodove je 200 metara. Ne znam kakav bi to brod trebao ići da ne bi mogao proći ispod mosta koji je samo 10 metara niži nego most na Bosporu”, ukazao je premijer koji je uvjeren da će sve vezano uz projekt objasniti prijateljima iz BiH – to je projekt koji će se realizirati i u suglasju s BiH stranom.

12:17 Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida zanimalo je pitanje poreza na nekretnine, a Plenković je poručio da poreza na nekretnine biti neće i da je Vlada donijela jasnu odluku te da u sljedećih godinu i pol dana treba pristupiti cjelovitom rješenju.

Nije šija nego vrat, nije zakon o lokalnim porezima, nego je nešto što će biti u nekom drugom zakonu, a građani će to morati svejedno plaćati, poručio je Sinčić.

N1

12:10 “Mađarska je blokirala put Hrvatsku u OECD. To možemo smatrati neprijateljskim korakom suprotnom hrvatskim interesima. Predsjednica je išla tražiti objašnjenja i rekli su joj da je to napravljeno u zaštiti mađarskih interesa. Smatrate li ova obrazloženja mađarske strane suvislima i utemeljenima i nije li rezultat ovakvog poteza Mađarske što su u predizbornoj kampanji 2015. neki iz HDZ-a dali obećanja da će se pitanje Ine i MOL-a riješiti u mađarsku korist?”, Plenkovića je upitao SDP-ov Joško Klisović.

“Mi ćemo u razgovorima s mađarskom stranom inzistirati da se takav stav promjeni. Što se tiče aluzije na kampanju iz 2015., vi znate naš principijelan stav da su sve aktivnosti hrvatskog pravosuđa neovisne o tome što radi vlast”, rekao je Plenković, a Klisovć upozorio: “Danas imamo bitne gore odnose sa susjedima nego 2015. Niti smo imali blokadu Slovenije i Mađarske, niti retoriku iz Srbije, a da ne govorim o BiH i Pelješkom mostu”.

12:09 Prvi dio aktualca za N1 komentirao je Zlatko Hasanbegović, koji će posljednji od 39 zastupnika postaviti pitanje u sabornici na aktualnom prijepodnevu.

Više čitajte OVDJE.

N1

11:50 Određena je stanka od 15 minuta.

Petrov: “Možda možete što hoćete, no ne želite, bar ne oko Agrokora”

11:41Je li Ivica Todorić mogao sam od Agrokora napraviti ovakvu kompaniju i gurnuti ovako cijelo gospodarstvo RH bez propusta vlasti i institucija, zanimalo je Mostova Božu Petrova, a Plenković je kazao da je slučaj Agrokor simbol hrvatske ekonomske tranzicije. Što će biti, meni je kao premijeru jako teško spekulirati, želimo da se cijeli proces rasvjetli, da se sačuvaju radna mjesta. … Sigurno da nije, velik broj ljudi je bio uključen u kreiranje kompanije, a odgovornost – to ću prepustiti nadležnima – pravosuđu i DORH-u te policiji, poručio je premijer.

Iskreno, nisam impresioniran vašim odgovorom, koristite minutažu za svoj marketing, a izbjegavate odgovor, to znači da znate ili barem sumnjate da je imao pomoć. … Legalist kakvim se smatrate ne skriva kaznena djela pod tepih, odlučili ste se za taktiku ne talasaj, a danas me šokiralo da sam doživio da ste rekli da možete što hoćete – Sanader je radio što je htio, a čak ni on to nije rekao. Možda možete, ali ne želite, barem po pitanju Agrokora, zaključio je Petrov.

Jovanović: Ustaški pozdrav smrdi svugdje jednako

11:26SDP-ov Željko Jovanović osvrnuo se na pojedine istupe HDZ-ovaca: “HDZ-ov član Franjo Lucić je uhvaćen u podmićivanju novinara, ali je i dalje zastupnik u Saboru. HDZ-ov Hrvoje Marušić u Splitu je prijetio aktivistima strijeljanjem. HDZ-ov saborski zastupnik Petar Škorić obrušio se na novinarku HRT-a Maju Sever vezano uz ukidanje “Hrvatske uživo”, zbog čega je jutros bio i prosvjed. Da li će Plenković utjecati da se Hrvatska uživo vrati?”

“Niti ja, niti Vlada nemamo utjecaj na uređivačku politiku. To je pitanje za HRT, a ne Vladu. Što se tiče ovoga za članove HDZ-a, neću vam nabrajati što su neki vaši kolege govorili”, kazao je Plenković i dodao da su HDZ-ovci koji su imali neprimjerene komentare ili pod stranačkim disciplinskim postupcima, ili su se već sami ispričali.

“Ovo sve što sam spomenuo je bio crveni karton. Ono što karakterizira vaš rad pokazuje smjesu goropadnosti i straha. Vi ćete se bahato odnositi prema zastupnicima, prijetiti novinarima koji ne misle svojom glavom i doprinijeti ukidanju “Hrvatske uživo”. Glavni primjer vaše neodlučnosti vidjeli smo prema odnosu prema ekstremnoj desnici, prema ploči u Jasenovcu, koju ste riješili svojim sjajnim načinom da ste ju pomaknuli 15 kilometara dalje i poslali poruku da ustaški pozdrav koji ne bi nigdje smio biti, manje smrdi u pojedinim dijelovima Hrvatske, a smrdi svugdje jednako da se ne može podnijeti”, poručio je Jovanović.

11:11 “Jeste li zadovoljni, jeste li zadovoljni putem kojim Hrvatska ide?”, premijera je pitala GLAS-ova Anka Mrak Taritaš.

Svaki dan se to pitam s obzirom na izazove s kojima se Hrvatska susreće. Praktički nema problema hrvatske tranzicije koji se nije aktualizirao. Od problema privatizacije, problema sa susjedima, Agrokora …Jesam li zadovoljan ozračjem u društvu? Prije godinu dana su ideološke teme ispadale iz ormara kako bi se odmakli od stvarno važnih tema. Sa svog kuta gledanja mogu reći da je 2016. bila jedna godina “blic” pobjede. Ovu godinu ne mogu drugačije nazvati nego godinom stabilnosti. Zadovoljan sam, a bit ću još zadovoljniji”, zaključio je premijer dodavši da transformira i HDZ te vraća duhove u bocu.

Nakon što je zaključio da je zadovoljan, Mrak Taritaš je ustvrdila: “Mi ipak živimo u različitim državama”.

10:54 “Da li će vlada otkupiti dionice Ine u MOL-a i znači li to da idemo u privatizaciju 25 posto HEP-a i je li u tih 25 posto uključeno sedam posto braniteljskog djela”, upitao je SDP-ov Domagoj Hajduković Plenkovića.

“Točno je da smo se odlučili na ponovno preuzimanje. Smatramo da Ina ima strateški karakter za Hrvatsku. Konačnu odluku ćemo donijeti kada se sagledaju svi aspekti. Cilj nam je da Ina bude dugoročno održiva kompanija. Cijeli taj proces zahtijeva opširan dijalog s mađarskom vladom i i mi smo bitno popravili kulturu dijaloga s njima u zadnjih godinu dana. Konačnu odluku donijet ćemo kada se imenuju savjetnici”, rekao je premijer.

10:50 “Hvalite se najnižom stopom nezaposlenosti, ali svakome tko živi u Hrvatskoj jasno je da su ti podaci poražavajući. 50.000 radnih mjesta se nije otvorilo u zadnjoj godini, to zna i predsjednica. Samo ove godine propalo je 5.000 OPG-ova, a uvođenjem članarine za Poljoprivrednu komoru bit će ih još više. Koliki je broj zaposlenih u Hrvatskoj?’, upitao je SDP-ov Vedran Babić premijera, koji je odvratio da je DZS napravio pogrešku koja je malo neobična jer im je to core business, no “podaci HZZ-a su milijun i 500 tisuća zaposlenih. Morali smo donijeti odluku da za pojedina zanimanja povećamo kvote za uvoz stranih radnika. Imali smo deficita radnih mjesta u turizmu, građevini, čak i u Agrokoru. Stopu zaposlenosti treba gledati u cijelosti. Dio ljudi koristi mogućnost rada u drugim članicama EU. Nismo mi sretni zbog toga, ali što možemo”.

10:45 “Moje pitanje se tiče odnosa Vlade prema državnoj imovini. Primjer južne Istre govori da je to desetljećima bilo jako vojno područje, no ostali su značajne količine državne imovine, bivših vojnih zona. Od aerodroma do Muzila koje su vlasti namijenile za civilnu upotrebu. Teško je razumijeti zašto to toliko dugo traje? Vlada ne raspisuje javne natječaje kako bi poduzetnici ulagali”, upitao je IDS-ov Boris Miletić Plenkovića, koji je kazao da je generalni trend dobivanje cjelovite slike diljem Hrvatske koliko je državne imovine neaktivno.

Glasovac: Dužnosnici Ministarstva znanosti mjesečno koštaju 300.000 kuna

N1

10:40 ‘Ima četiri državna tajnika i pet pomoćnika. Svaki do njih ima precizno definirane zadaće. Znate da je to veliki i važan resor. Zbrajati njihove plaće pred javnošću i u Saboru nema smisla”, odgovorio je Plenković, a Glasovac mu odvratila: “Išla sam provjeriti. Šest je pomoćnika, a ne pet. Svih 10 građani mjesečno plaćaju 300.000 kuna. Građani plaćaju da vi u Ministarstvu pomirite dvije zaraćene strane – morali ste ostaviti ljude od Barišića, Šustara, a ministrica Divjak nema povjerenja u njih pa je morala zaposliti svoje. …  “Vaša je misija da zapošljavate strančke ljude i simpatizere, da unapređujete HDZ-ove donatore. Očito, cvate cveće u vaš preduzeće”, zaključila je Glasovac.

10:38 SDP-ovu Sabinu Glasovac zanimalo je stanje u javnoj upravi s fokusom na Ministarstvo znanosti i obrazovanja. “Na svakim izborima svaka stranka obećava da će smanjiti birokraciju i zapošljavati stručne ljude. U Ministarstvu obrazovanja se u dvije godine nije ništa napravilo. Da li vam je poznato da je to Ministarstvo rekorder po broju državnih tajnika i pomoćnika? Znate li da ih ima 10 i što oni točno rade? Koliko građani mjesečno plaćaju te ljude i koliko će ih još plaćati godinu dana nakon što napuste dužnost?’, upitala je Glasovac.

10:29
Ministar obrane Damir Krstičević u odgovoru se pohvalio Strategijom nacionalne sigurnosti i rekao da pomažu da se situaciju u Zadru što prije stavi u normalu te je zahvalio na svemu što su vojnici učinili da pomognu u prirodnim katastrofama koje su ovo ljeto ugrozile hrvatske građane.

10:19 HDZ-ov Mato Čičak pitao je ministra financija Zdravka Marića o efektima porezne reforme i daljnjim planovima: “Devet mjeseci je prošlo od porezne reforme, kakva su daljnja očekivanja i kakva su predviđanja za iduću godinu?”

Marić je istaknuo da im je bilo bitno da porezno rasterete gospodarstvo i građane te da njih treba pitati osjećaju li efekte porezne reforme. Marić je uvjeren da se rasterećenje već vidi i da je rasteretilo građane, kao i da su investitori dobili “veći apetit za zapošljavanje”: “Dogovorili smo se da ćemo i dalje stvarati uvjete za porezna rasterećenja, prvih šest mjeseci imamo povijesne rezultate, deficit proračuna je za 800 milijuna kuna manji nego prošle. … Naš je cilj nastavak i stabilnost javnih financija”.

Maras: Lošiji ste i od Karamarka, kada ćete podnijeti ostavku?

10:10  SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić upitao je Plenkovića gdje u Europi vidi Hrvatsku – “Da li se Hrvatska nalazi uz zemlje stare Europe, koje počivaju na solidarnosti ili više naginjete prema Mađarskoj i Poljskoj?”

Premijer mu je odvratio da Hrvatsku želi dovesti u zemlje centra Europske unije: “Mislim da će tek nakon ovog mandata puni efekti onoga što radim biti jasni. Hrvatsku vidimo u okviru onih koji su najdublje integrirani u europski proces”.

“Vi ste europski političar, ali vi i predsjednica, koja je u zadnje vrijeme i Orbanova glasnogovornica, gurate Hrvatsku rubu Europu, prema nekoj novoj Vojnoj krajini. Bojim se kako će Hrvati od toga imati na kraju jednu uspravnicu. Znate na što mislim”, rekao je Hajdaš Dončić.

10:04 “Kada vas čovjek sluša, pita se gdje vi to živite? Rekao bi čovjek da gledate na život ružičastim naočalama. Ljudi odlaze iz Hrvatske, ne zato što im je dobro. Vrlo mao ljud iodlazi zbog karijere, pogledajte malo, i vašim je zastupnicima neugodno gledati dok vi odgovarate. Prgomet cijelo vrijeme gleda u pod. Ova Vlada je lošija i od Karamarkove Vlade i vi ste lošiji od Karamarka, rezultati su vam lošiji, nemojte se smijati, ljudima je dosta … mislim da bi svojim potezom da što prije date ostavku, da će biti bolje. I ja ću se boriti da mojim sinovima Bujanec i Skejo ne budu uzori, neka budu uzori vašim sinovima”, poručio je Maras.

10:02 “Što bi bilo s Agrokorom da ste vi bili na vlasti? Što bi bilo sa Schengenom da ste vi bili na vlasti? Da li bi zbog vaše umješnosti kolone bile od Ljubljane do Bregane?”, zapitao je SDP-ovce Plenković pa pobrojao podatke o zaposlenosti i rezultatima rada njegove Vlade i zaključio: “Pogledajte koliko ministri u našoj vladi rade više od ministara u vašoj vladi. Rekao sam neki dan svojim ministrima – samo nam se još neki potres nije dogodio, sa svim ostalim smo se izborili. Pogledajte brojke, pogledajte statistike, nikada manje nezaposlenih nismo imali”.

9:59 “Vas dvojica ste se očito zabavljali ovo ljeto, nisam vidio da ste nešto radili. Koristite ove minutice za marketing SDP-a koji nikada nije bio više neprepoznatljiv”, predbacio je premijer dvojici SDP-ovaca, a nakon što je kanio opet odgovarati Bernardiću SDP-ova Sabina Glasovac upozorila je da premijer nastavlja praksu da na pitanja zastupnika ne odgovara iza pitanja zastupnika, nego čeka da se pitanja nakupe. “Na znam zašto to radi. Možda smišlja odgovore ili mu ih netko šapće?”, kazala je Glasovac, a premijer je potom dodatno izazvao negodovanje poručivši: “Mogu što hoću”, na što mu je Jandroković kazao da mora odgovoriti Marasu.

Više čitajte OVDJE.

9:57 SDP-ov Gordan Maras također je prozvao Plenkovića da Vlada nije učinila išta te mu je poručio da su “njegovi partneri Bujanec i Skejo”. “Godinu dana je od izbora, Hrvatska nažalost stagnira i nazaduje. Niste riješili gotovo niti jedan problem u ovih godinu dana, Hrvatska je podijeljena, živi se lošije nego prije godinu dana, zbog vaše politike se naši sugrađani ne osjećaju dobro, sugovornici i partneri su vam Skejo i Bujanec – to su vaši mainstream partneri, to je vaš svijet. Nažalost imamo masu problema – sa Slovenijom, INA-om, Agrokorom, obrazovnom reformom, povlačenjem sredstava iz EU-fondova, slab rast BDP-a, radikalizacija društva i konstantno vraćanje u povijest, ima problema koliko hoćete … Najveći problem u kojem se Hrvatska nalazi je iseljavanje iz Hrvatske – tijekom vašeg mandata, u zadnjih godinu dana preko 100.000 ljudi napustilo je RH, opustošili ste Slavoniju, pogledajte kako ljudi žive, pogledajte što radite i što radite da se ti ljudi vrate u RH? Kada čujete sve što sam rekao, kada vidite da su vam rezultati loši, da radite loše, da li vam je bar malo neugodno? Moje pitanje je kada ćete podnijeti ostavku?”

N1

9:55 Bernardića njegov odgovor nije zadovoljio i premijeru je poručio da mu nije odgovorio na ijedno pitanje. “Dok ovako sedativno, diplomatski odgovarate, u pozadini se događa nastavak privatizacije. Niste spašavali tisuće radnih mjesta, već jedno radno mjesto, mjesto vašeg ministra Zdravka Marića”, rekao je Bernardić i podsjetio da su govorili da struja neće poskupjeti i da će provesti obrazovnu reformu, kao i ranije najavljenu kupnju Ine. “Za skidanje jedne ploče trebalo vam je devet mjeseci, a ni sami ne znate jeste li je trebali skinuti ili ostaviti“, rekao je Bernardić i ustvrdio da Plenković samo kupuje vrijeme za položaj u Europskoj komisiji: “Vama je premijerski položaj rezervni”.

9:50 “Znate i sami koliko je ljudi vezano uz Agrokor? Mislite li da bi opskrba na obali tijekom najuspješnije sezone do sada bila jednaka da tog Zakona nije bilo? Mislite li da donošenjem tog Zakona nije došlo do novog elementa povjerenja kreditora? Angažirali smo svjetski renomirane konzultante, kredibilne revizijske kuće. Angažirani smo na način da sve što se radi u kompaniji je potpuno transparentno. Na stranicama Ministarstva gospodarstva objavljuju se mjesečna izvješća povjerenika. Očekujemo nastavak procesa da dođe do restruktuiranja kompanije. Gdje bi danas bilo hrvatsko gospodarstvo da smo krenuli drugim putem”, odvratio je Plenković.

N1 (ilustracija)

9:44 Veljko Kajtazi je odustao od postavljanja pitanja ministru državne imovine Goranu Mariću jer su jučer razgovarali, kako je kazao, a SDP-ov Davor Bernardić podsjetio je da je Vlada prije pet mjeseci donijela lex Agrokor – “zakon koji je pisan samo za jednu tvrtku. Prošlo je pet mjeseci od kada ste postavili Ramljaka, kojeg smo ljetos više vidjeli u rubrikama magazina. Čudi me da se skriva istina o Agrokoru, odnosno stvarni podaci o poslovanju te kompanije. Da li dobivate izvješća o stvarnom stanju? Ako ih ne dobivate da li ćete se praviti da niste znali i smijeniti nekog od ministara kad za njih doznate? Zašto skrivate podatke i koga i čije interese štitite?’, upitao je Plenkovića Bernardić.

9:35 Dnevni red je nadopunjen s pet novih točaka, a utvrđen je kvorum od 125 zastupnika. SDP-ov Željko Jovanović je izrazio nezadovoljstvo zbog neimenovanja članova Nacionalnog vijeća za suzbijanja korupcije na što mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao da tu nema skrivenih namjera, nego je samo riječ o malo opširnijoj proceduri te da će to pitanje biti riješeno.

9:00“Oporba će sigurno postavljati pitanja oko Agrokora, obrazovne reforme, o štetama od požara i poplava, o Sloveniji.. Ova Vlada je spremna odgovoriti na sva pitanja i trudi se napraviti što može. HNS je stabilan i dobar partner, ali mi smo ipak dvije stranke i ne možemo imati ista stavove oko svega. Ne trebamo svaki put kada se to dogodi gledati kao na krizu”, kazala je za N1 HDZ-ov Branka Juričev Martinčev te dodala da je “obrazovna reforma nešto o čemu se dugo priča, potezom kojim je premijer sjeo na čelo Povjerenstva pokazuje se koliko je to važno pitanje”.

Više čitajte OVDJE.

N1


8:40 Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u razgovoru za N1 našem reporteru Elviru Mešanoviću nije želio otkriti koja su glavna pitanja kojima će se baviti kao oporba, već je poručio: B
avit ćemo se aktualnim temama koje opterećuju hrvatsko društvo. Mislim da će biti zanimljivo”, a što se tiče odnosa s Slovenijom, kazao je: “Nema alternative pregovorima sa Slovenijom, ako je premijer tražio podršku ne vidim smisao jučerašnjeg sastanka. Slovenija je imala utjecaja, premijer nije mogao sam ili nema potporu. Mi smo predložili rješenje s kojim se slažu akademici, a to je kondominij gdje bi se dogovorili oko zajedničkog upravljanja. Mi ćemo uvijek biti na liniji nacionalnih interesa”.

N1
Upitan treba li zabraniti pozdrav ZDS, Grmoja je odvratio: “Nisam pobornik zabrana, vidjeli smo dogodit će se situacija da će u Dalmaciji na svakoj svadbi biti HOS-ova zastava, isto tako i na utakmicama. U slučaju povika na utakmicama imamo kazne UEFA-a. Ono što je ključno jest da se trebamo baviti edukacijom mladih, da je to ono što se ne može vezati uz Hrvatsku, da svatko tko koristi te pozdrave šteti”.

8:10 Očekuje se da će na Aktualcu saborski zastupnici postavljati pitanja koja su obilježila ovo ljeto – godinu dana Vlade, obrazovna reforma, premještanje HOS-ove ploče, pitanje totalitarnih simbola, pitanje granice sa Slovenijom. … Aktualac zna biti vrlo zanimljiv, a zastupnike i nakon današnjega dana čeka mnogo posla – između ostalog i izglasavanje odgode poreza na nekretnine, a očekuje se i izbor ustavnih sudaca. Također, zastupnike koji ne dolaze na posao očekuju i kazne – 150 kuna za svaki dan ako se ne pojave na svojem radnom mjestu, neki su već i kažnjeni, podsjetila je naša reporterka Katarina Brečić uoči početka Aktualnog prijepodneva, koje ćemo pratiti


Podsjetimo, na rasporedu je
39 pitanja, a prvi na redu je već uobičajeno manjinski zastupnik – ovaj put će to biti Veljko Kajtazi – a posljednji je na redu Zlatko Hasanbegović iz Nezavisni za Hrvatsku.

Ujedno, za postavljanje pitanja (a redoslijed se određuje ždrijebom) prijavljeni su i šefovi oporbenih stranaka – SDP-a Davor Bernardić, Mosta Božo Petrov, HSS-a Krešo Beljak, Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, IDS-a Boris Miletić, GLAS-a Anka Mrak Taritaš te Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović. 

N1

Peta sjednica trajat će do kraja listopada, a na dnevnom redu je za sada više od sto točaka. S posebnim se zanimanjem čeka prvo izvješće premijera o stanju nacije, vjerojatno krajem rujna. Ocjenu Sabora čekaju, uz ostalo, izvješća predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti i o radu DORH-a za prošlu i pretprošlu godinu.

Zastupnici će tijekom jeseni dati svoja mišljenja i o brojnim zakonskim prijedlozima, među njima i o novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te prijedlogu da se odgodi primjena poreza na nekretnine, a trebali bi kompletirati sastav Ustavnog suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.