Ima li šanse Adrisov plan o osinivanju domaćeg konzorcija?

Vijesti 16. ruj 201718:38 > 18:39
Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon restrukturiranja Agrokor bi mogao ostati u domaćim rukama, ako uspije plan Adris grupe koja želi okupiti domaće kompanije i preuzeti vrijedne tvrtke koncerna. Potpredsjednica vlade Martina Dalić poručuje - za mene je to dobra vijest.

Adris grupa i njihov predsjednik uprave Ante Vlahović žele osnovati konzorcij domaćih kompanija s kojima će pokušati preuzeti neke Agrokorove uspješne tvrtke. Prema pisanju Jutarnjeg lista, zanimaju ih Ledo i Jamnica.

“Ako budu stvoreni uvjeti za to, Adris je spreman zajedno s uspješnim hrvatskim tvrtkama tražiti cjelovito rješenje za Agrokor, to više što je riječ o tvrtkama koje imaju poslovnu vjerodostojnost i investicijski potencijal. Uvjereni smo da bi to bilo korisno ne samo za te tvrtke nego i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini”, kaže Vlahović.

Iako se pojavila vijest da Adris grupa konzorcij stvara u suradnji s Atlantic grupom, Emil Tedeschi to demantira. No, ne daje dodatno pojašnjenje jesu li mu iz Adrisa poslali poziv na sudjelovanje. Poziv, na primjer, zasad nije dobio Franck, no jest Kraš. Potpredsjednica Vlade, poručuje da je konzorcij dobra vijest.

“Za mene je mogućnost da se i domaći kapital priprema kako bi bio spreman na odluke vjerovnika o budućnosti Agrokora dobra vijest. Ujedno, nadam se da će takvih inicijativa biti više”, kaže Dalić.

U Agrokoru kažu da pozdravljaju iskazivanje interesa, jer to pokazuje dobre rezultate rada izvanredne uprave. No naglašavaju da njihove uspješne tvrtke nisu na prodaju do nagodbe. A o tome ne odlučuju ni izvanredna uprava, ni država, već vjerovničko vijeće.

Odlučuju vjerovnici

Spominje se uključivanje i mirovinskih fondova u konzorcij, no ekonomski analitičar Damir Novotny objašnjava da oni ne smiju sudjelovati u rizičnim ulaganjima. Ideja domaćeg konzorcija čini mu se prihvatljiva, ali će zadnju riječ imati veliki vjerovnici.

“Tako da je malo vjerojatno da će vjerovnici, osobito banke, ruske banke, prihvatiti nagodbu da se dobri dijelovi Agrokora prodaju, a oni manji dijelovi ostave za namirenje dugova”, mišljenja je Novotny.

Konzorcij hrvatskih kompanija vjerojatno bi pomogao u borbi za dijelove Agrokora u srazu sa Sberbankom, kojem koncern duguje više od milijarde eura. Iako u Adrisu ideju konzorcija prezentiraju kao korist za hrvatsko gospodarstvo, jasno je da se svaka kompanija bori za vlastiti interes u onome što će od Agrokora ostati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.