Povjerenica upozorila Vladu zbog (ne)otvorenosti sjednica

Vijesti 21. ruj 201707:31 > 09:15
N1

Zbog Vladina kršenja Zakona o pravu na pristup informacijama nepravovremenim objavama dnevnog reda i materijala za sjednice Vlade, povjerenica za informiranje zatražila je od Vlade da se uskladi sa Zakonom. Naime, pravo na pristup informacijama građanima je zajamčeno Ustavom.

Otkako je u Banskim dvorima Vlada Andreja Plenkovića, zamjetan je pad razine otvorenosti sjednica Vlade, a na što su upozoravali i sami novinari te HND, ali i GONG, koji je otišao korak dalje i predstavkom se obratio ‘čuvarici’ ustavnog prava na pristup informacijama ukazujući na to da je aktualna Vlada dokinula dobru praksu objave dnevnih redova sjednica nekoliko dana prije same sjednice. Istovremeno, umjesto objave radnih materijala dan uoči sjednice, Vlada dokumente vezane uz odluke uvrštene na dnevni red objavljuje s početkom, odnosno uglavnom tijekom trajanja sjednice.  

S obzirom na to da takva praksa Vlade RH onemogućava pravovremeno informiranje o radu Vlade te aktivno sudjelovanje u procesu donošenja odluka, a da javno upućeni apeli nisu urodili plodom, GONG se obratio povjerenici za informiranje Anamariji Musi, koja je utvrdila nekoliko elemenata u kojima je Vladina praksa održavanja sjednica suprotna načelima Zakona o pravu na pristup informacijama.

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zahvaljujući novoj praksi, a zapravo staroj jer su se gotovo identične stvari događale u vrijeme dok je Vladu predvodio Ivo Sanader, nerijetko se događalo da dnevni red sjednice Vlade Andreja Plenkovića bude objavljen samo četiri minute prije početka zasjedanja, a da radni materijali, odnosno prijedlozi odluka o kojima je Vlada raspravljala budu objavljeni i nakon što je sjednica već završila.

K tome, znalo se dogoditi i da „zaborave“ dnevni red zatvorenog dijela sjednice, a možda su zaboravili (ili se nisu dali impresionirati) činjenicom da je zbog slične prakse oko zatvorenog dijela, odnosno kršenja Zakona o pravu na pristup informacijama još prije destak godina Jelena Berković, tada novinarka i urednica Radija 101, pobijedila na Upravnom sudu Vladu Ive Sanadera.

Zamjerke koje je na račun aktualne Vlade iznijela povjerenica u odgovoru GONG-u, a detalje možete vidjeti u pratećim dokumentima, odnose se na nepravovremenu objavu dnevnog reda i materijala. Konkretno, objava dnevnog reda tek na sam dan održavanja sjednice Vlade predstavlja kršenje članka 12 Zakona o pravu na pristup informacijama dok objava radnih materijala tijekom održavanja sjednice predstavlja kršenje načela pravodobnosti, potpunosti i točnosti navedenih u članku Zakona.

Iz Vlade je svojedobno, nakon kritika iz redova novinara da je na taj način nemoguće kvalitetno se pripremiti za praćenje sjednica i propitivanje prijedloga odluka važnih za sve ili za specifične skupine građana, poručeno da  se „mora naviknuti na to da svaka Vlada ima svoj stil, pa tako i ova“, a izgovor za trenutnu praksu objave dnevnih redova i materijala Vlada je pronašla u odredbama Poslovnika Vlade.

Krajnje neuvjerljivo, upozoravaju iz GONG-a, jer se upravo sukladno Poslovniku i radne materijale i dnevni red sjednice članovima Vlade mora dostaviti 24 sata prije početka sjednice Vlade što znači da ih se tada može i objaviti na internetskim stranicama Vlade.

Povjerenica pak na to odvraća da se Poslovnik može i izmijeniti, a kad je kao dodatan argument za kasnu objavu dnevnog reda Vlada istaknula i praksu kasnog uvrštavanje točaka na dnevni red sjednice Povjerenica je upozorila da se na sam dan sjednice Vlade dnevni red može proširiti dok uz objavljene materijale samo treba navesti napomenu o naknadnom uvrštavanju u dnevni red sjednice.

N1

Važna stvar na koju je povjerenica također upozorila Vladu je i da objava radnih materijala u obliku pretraživih PDF-ova nije zadovoljavajuća imajući na umu europsku direktivu jer bi se tek objava u XLS, CSV, XML ili JSON formatu mogla smatrati objavom u strojno čitljivom formatu uz napomenu daWORD format nije u potpunosti strojno čitljiv, ali jest čitljiviji od PDF-a.

S obzirom na to da se svi akti Vlade pripremaju u WORD formatu, Povjerenica je izdala uputu o objavi radnih materijala sjednica Vlade i u tom formatu. Što se pak tiče proračunskih dokumenata za koje je strojna čitljivost prijeko potrebna, povjerenica je utvrdila da su oni objavljeni u zadovoljavajuće otvorenom formatu.

Imajući na umu sve navedeno, Vlada je od povjerenice za informiranje dobila rok od 15 dana da se očituje na novo upozorenje i povjerenicu informira o poduzetim koracima. Posluša li, bit će to možda malen, ali važan korak u razbijanju okoštale kulture tajnosti koja unatoč određenim pomacima ipak i dalje vlada u Hrvatskoj.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.