Kako će se izbori u Njemačkoj odraziti na Hrvatsku?

Vijesti 24. ruj 201708:29 > 08:32
N1

Što Hrvatska može očekivati od izbora u Njemačkoj?

Dok je god Angela Merkel na čelu Njemačke, odnosno njezina stranka, jer ona odluke ne donosi sama nego se savjetuje sa savjetnicima koji je korigiraju i tako odluke donose zajedno – za mnoge odluke traži i potvrdu Bundestaga – Hrvatska može očekivati stanje kakvo je i sada, a bilateralni odnosi s Njemačkom nam nisu baš bajni.

Što se tiče sljedećeg mandata, ključ je u Hrvatskoj. Hrvatska nikako ne može ”probiti” Berlin koji je slikovito rečeno stavio zid, a s Berlinom ima o čemu razgovarati. Prije svega je tu pitanje BiH. Znamo da se Njemačka, koja inače udara ton politici cijele Europske unije, odnosno politici vodstva EU, prije svega Europskoj komisi, snažno protivi promjeni izbornog zakona u BiH koji bi omogućio konačno konstitutivnu ravnopravnost Hrvata u Federaciji i želi da BiH bude unitarna država. Merkel tu podilazi turskom predsjedniku Erdoganu, opet iz njemačkog nacionalnog interesa jer Erdogan je prvi govorio o konceptu BiH kao unitarne države, analiza je Ivane Petrović za Dnevnik Nove TV.

Drugo su odnosi sa Srbijom, s obzirom da je Srbija očito ključan strateški partner Njemačke u zemljama našeg okruženja. Berlin je ključ i nema se mnogo vremena u sljedeće četiri godine.

Hrvatska diplomacija se mora ubrzati, kao i hrvatska politika s pametnom strategijom. Moraju se obavljati česti kontakti s Njemačkom na ministarskim razinama, ali i naši zastupnici unutar europske pučke grupacije bi bilo pametno da intenzivno komuniciraju sa svojim njemačkim kolegama i da im stalno objašnjavaju i tumače Hrvatski stav i o čemu je riječ. Oni razumiju problematiku BiH, ali se ponašaju kao da je ne razumiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.