Nakon 100 dana braniteljskog prosvjeda, nazire li se kraj?

Vijesti 27. sij 201510:35 > 10:56
CROPIX/Bruno Konjevic

Iza prosvjednika u Savskoj 66 punih je 100 dana otkako su pred zgradom Ministarstva branitelja razvili šatore, tražeći smjene ministra Predraga Matića i njegovih suradnika Bojana Glavaševića i Vesne Nađ.

Matić o ostavci ne pomišlja, a na prijedlogu novoga zakona se radi, no pitanje je hoće li biti ustavni. Branitelji će se u 11 sati na press konferenciji u Savskoj osvrnuti na 100 dana prosvjeda. Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih invalida Đuro Glogoški.

“Sto dana, sto posto za Hrvatsku, ostajemo do kraja do ispunjavanja svih naših zahtjeva”, ističe predsjednik Udruge stopostotnih ratnih invalida Đuro Glogoški.

“A ničega nam neće nedostajati ni idućih 100 dana, narod nam pomaže u našoj borbi jer vide da se mi ne borimo samo za svoja prava nego i za bolji život u Hrvatskoj općenito”, govori za Jutarnji list Đuro Glogoški, šef Udruge stopostotnih HRVI. 

Hrana iz donacija, a alkohol je zabranjen

Dan počinje rano, kada se prosvjednici bude i – koliko tko može – sudjeluje u pospremanju šatora. Madraci i deke miču se s poda i stavljaju na hrpu, a na njihovo mjesto dolaze stolovi za kojima će tijekom dana primati goste, dogovarati daljnje akcije, objedovati… Od 8.30 podjela je doručka. Svakog se jutra u manjem šatoru, onom neposredno uz ulaz u Ministarstvo, skuha i podijeli najmanje dvjesto porcija čaja, režu se naresci, kruhovi. Obroke često, pričaju kuhari, podijele i građanima, posebno beskućnicima.

Sve što kuhaju stiže iz donacija. Željko Čubela, predsjednik Udruge veterana Gromova, objašnjava kako se udruge iz različitih županija svakodnevno “rotiraju”, odnosno dolaze im u goste i donose sve što je potrebno te preuzimaju dužnosti.

“Ostaju 24 sata, osim suboraca iz Dubrovačko-neretvanske županije koji moraju prikupiti 12.000 kuna samo za najjeftiniji autobus do Zagreba i nazad, pa ostaju 48 sati, ne isplati im se doći nakratko. Dnevno je stotinjak ljudi uključeno u različite poslove, od održavanja vatre, kuhanja, podjele obroka, organiziranja straže… Obroke nam kuhaju dva-tri zagrebačka restorana te kantine pojedinih tvrtki koje su nam odlučile pomoći”, naglašava Čubela dodajući kako je alkohol zabranjen te da im u nadzor dolazi “njihova sanitarna inspekcija”.
Zanimljivo je da struju koriste iz Ministarstva branitelja, no ističu kako kažu da ona služi samo za potrebe razglasa i rasvjete.