Puhovski o diskutabilnoj odluci Grbina: “SDP se izložio desničarskoj zarazi”

Izbori 10. svi 202421:17 1 komentar
Matija Habljak/PIXSELL

U petak se u sjedištu stranke na Iblerovom trgu u Zagrebu sastalo Predsjedništvo SDP-a da bi donijelo nekoliko odluka uoči konstituirajuće sjednice Sabora koja će biti održana u četvrtak, 16. svibnja.

Među ostalim, SDP je morao odrediti zamjene za četvero izabranih u Sabor čije su sadašnje dužnosti nespojive sa zastupničkima. Riječ je dvojici župana – Zlatku Komadini i Željku Kolaru te dvoje zastupnika u Europskom parlamentu – Biljani Borzan i Predragu Fredu Matiću.

Predsjednik stranke Peđa Grbin ima diskrecijsko pravo odlučiti tko će ih zamijeniti, a kako javlja HRT, bespogovorno su prihvaćene tri zamjene, ali ne i četvrta. Naime, odlukom Grbina zamjena Matiću, izabranom u 5. izbornoj jedinici, bit će glavni tajnik stranke i dogradonačelnik Siska Marko Krička, dok je većina članova Predsjedništva smatrala da mjesto u Saboru treba pripasti Biljani Gaća iz Vukovara. Gaća je na izborima dobila 694 preferencijalna glasa, dok je Krička dobio 88, najmanje na listi SDP-ove koalicije u 5. izbornoj jedinici.

“SDP se priklonio DP-u na njihovom terenu”

Ovu Grbinovu diskrecijsku odluku komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski nazvavši je skandaloznom.

“Čini mi se da je ovom odlukom SDP pokazao kako ga je pokušaj da dovabi Domovinski pokret na svoju stranu izložio desničarskoj zarazi pa se, iako već godinama izgleda da se kreće k poziciji konzervativne stranke, nažalost počeo kretati prema desnom radikalizmu. U ovoj konkretnoj situaciji oni su odlučili umjesto Matića u Sabor uputiti glavnog tajnika stranke Krička, a ne Biljanu Gaća. S obzirom na to da je zadnjih dana Hrvatska bila u javnosti dobrim dijelom kapacitirana primitivizmom Domovinskog pokreta usmjerenim prvenstveno protiv srpske manjine, a onda preko Istanbulske konvencije i spram rodnih manjina, odluka SDP-a zapravo znači priklanjanje DP-u baš na njihovom terenu”, kazao nam je Puhovski dodajući da je Gaća pripadnica srpske manjine i dugogodišnja aktivistica civilnoga društva.

“Posrnuli faraon koristi faraonske ovlasti”

On smatra da Gaća ima prednost pred Kričkom jer je mlađa i obrazovanija, a i time što je postigla dobar rezultat u izbornoj jedinici koja nije baš SDP-ov teren.

“Nasuprot tomu imamo glavnog tajnika stranke koji bi morao biti barem suodgovran za neuspjeh stranke na izborima. Imamo starijeg muškarca koji dolazi iz Siska u kojem gradonačelnica, kojoj je zamjenik, nikako nije imuna na korupcijske skandale. Radi se naprosto o tomu da je po faraonskim ovlastima koje ima, posrnuli faraon Peđa Grbin odlučio postaviti svog “dečka” u Sabor, umjesto kandidatkinje koja bi pokazala otpor zloćudnim, iako vjerojatno neuspješnim intencijama DP-a. Njenim izborom SDP bi pokazao da doista ima razumijevanja za rodnu ravnopravnost i one koji se na terenu sukobljavaju s desnicom, a ne za one koji se skrivaju ispod pisaćeg stola gradonačelnice ili predsjednika stranke”, mišljenja je Puhovski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare