Pravilnik o sprovodima u Šibeniku izazvao burne reakcije

Vijesti 29. ruj 201714:20 > 14:21
Ilustracija

Sprovod i pogrebna ceremonija predstavljaju snažan emocionalni događaj koji zahtjeva određenu kulturu ponašanja, piše u pravilniku ponašanja na ispraćaju i sahrani pokojnika.

Pravilnik je postavljenom nedavno na šibenskom gradskom groblju Kvanj.

Dio pravilnika, koji se odnosi na ulogu žena na pogrebima, u gradu je izazvao more komentara.

U tekstu podijeljenom u pet točaka, koji potpisuje direktor javnog gradskog poduzeća Čempresi Joško Vuković, uvodno se navodi kako treba biti odjeven na pogrebima, pše Šibenikin.

“U urbanim krajevima crna odjeća nije više obvezatna na sprovodima te se očekuje samo od najužeg kruga ožalošćenih. Ipak, lepršava i provokativna odjeća nije primjerena situaciji. Izbjegavajte kratke hlače i suknje, sportske majice i sličnu garderobu jer je sprovod po tradiciji svečani događaj i nemojte ga omalovažiti svojim nastupom. Poštovanje prema pokojniku iskazat ćete cijelim svojim ponašanjem u koje se ubraja i odabir odjeće”, stoji u pravilniku.

Svaki sprovod je posebna prigoda jer se ispraća posebna osoba, a u našoj kulturi uglavnom je ispunjena ozbiljnošću i tugom zbog gubitka, nastavlja se dio pravilnika posvećen ponašanju na sprovodima.

“S dužnim poštovanjem i bez čuđenja odnosite se prema različitostima. Dođite barem 15 minuta prije zakazanog termina kako bi ste stigli izraziti sućut obitelji u mrtvačnici prije nego krene pogrebna ceremonija. Ako je riječ o sahrani, pridržavajte se rasporeda pogrebne povorke kako je definira svećenik ili voditelj ceremonije, a u našim krajevima je uobičajen slijedeći raspored: Križ, muškarci, vijenci, svećenik, pokojnik, članovi obitelji i potom žene”, piše Šibenikin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.