'S ovim iskustvom tražila bih da se novac vrati donatorima'

Vijesti 03. lis 201709:52 > 11:40
N1

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je u utorak suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Suđenje u slučaju afere Fimi media vodi sutkinja Irena Kvaternik, a svjedočila bivša premijerka Jadranka Kosor.

Bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kazala je na ponovljenom suđenju svom prethodniku Ivi Sanaderu i bivšoj stranci u slučaju Fimi media da bi “s današnjim saznanjima i iskustvom” tražila da se donatorima vrati novac koji je prilikom razrješenja predao tadašnji stranački rizničar Mladen Barišić.

Riječ je o dva milijuna kuna i 300.000 eura koje je Barišić, sadašnji Sanaderov suoptuženik za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, prilikom razrješenja predao stranačkim čelnicima, a tadašnji glavni tajnik Branko Bačić u dogovoru s Kosor predao ga je Uskoku. Tužiteljstvo tvrdi da je riječ o novcu koji je prikupljen preko marketinške agencije Fimi media.

Novac bez traga u stranačkim poslovnim knjigama

“Da sam imala saznanja koja imam danas vjerojatno bih predložila da se postupa drugačije. Tada nismo imali bilo kakve sumnje ili rezerve. Osluškivali smo bilo javnosti i informacije koje su dolazile sa svih stana”, kazala je Kosor u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu.

Na pitanja Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković Kosor je kazala kako je znala da taj novac nije bio evidentiran u stranačkim poslovnim knjigama, ali da joj ništa nije bilo sumnjivo jer je “Barišić rekao da je prikupljen od donatora”.

Odbacila je i tvrdnje Sanaderove obrane da je dostavljala informacije Državnom odvjetništvu i tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, što Sanader smatra dokazom da je Kosor protiv njega pokrenula politički progon.

N1

‘Je li bilo kakvog sastanka vas s Barišićem i Bačićem?’, pitala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

‘Mislim da nije, ali moguće i da jest, ne mogu se sjetiti sastanka na kojem smo mi raspravljali o bilo kakvom novcu’, odgovorila je Sanaderovoj odvjetnici Jadranka Kosor.

‘Gospododin Bačić i ja sjajno smo surađivali. Ponavljam, da sam tada imala saznanja kakva imam danas, predložila bih da se postupa nešto drugačije’, kazala je Kosor.

Nije vam bilo sumnjivo što novac nije u poslovnim knjigama?, pitala je potom Sloković.

‘Tad su bili drugi zakoni’

‘Ne, bio je drugačiji zakon, zakoni su se mijenjali, tada je bilo moguće davati čak i anonimne donacije’, odgovorila joj je Kosor.

‘Nije važno je li anonimna, vazno je da je u poslovnim knjigama’, kazala je na to Sloković.

Odgovarajući na pitanja Sanaderove odvjetnice Kosor je rekla da s Mladenom Bajićem, tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom, nije imala kontakte vezano za procese protiv Sanadera.

‘Ja o tome ne želim ništa čuti’

Na pitanje je li Bajiću slala informacije da bi neke osobe htjele nešto govoriti u DORH-u, rekla je da su bila dva slučaja kad su joj se ljudi obratili da imaju puno toga reći.

“Rekla sam da mogu tamo nazvati (DORH) i reći, ali da ja o tome ne želim ništa čuti”, rekla je Kosor, a na pitanje o tome koje su to osobe bile, spomenula je bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Njezino svjedočenje je u više navrata ponukalo Sanadera da komentira iskaz Kosor, a sutkinja ga upozorava da ne raspravlja s njom.
Najburnije je reagirao kad je Kosor iskazivala da je svima koji su joj dolazili s tvrdnjama da nešto znaju o Sanaderu, govorila da nju to ne zanima te da s tim informacijama odu u DORH.
Sanadera je sutkinja upozorila da postavlja jasna pitanja.
Je li večer prije sastaka s Bajićem i Karamarkom bio zakazan sastanak s predstavnicima koalicijskih stranaka, da bi se nakon brisanja odlučilo drugačije, odnosno da sastanka s koalicijskim strankama neće biti?, upitao je Sanader.
“Predsjedništvo HDZ-a nije završilo popodne, nego ujutro. Nisam mogla biti na dva mjesta istodobno. Ovaj sastanak je sazvan kasnije, za kasniji termin, jer je logično da glavni državni odvjetnik i ministar unutarnjih poslova imaju mnogo posla i da je logično imati sastanak kasnije”, rekla je Kosor.
Suočeni ste s iskazom svjedokinje koja je najodgovornija za ovaj kazneni progon, rekao je Sanader sudu. Sutkinja je Sanadera upozorila da ne komentira postupak, nego da postavlja pitanja.
Više čitajte OVDJE.
N1

Žužul i Bebić nisu došli

Luka Bebić i Miomir Žužul, iako na popisu svjedoka, nisu se javili sudu. Žužulu nisu uspjeli dostaviti poziv, jer nema prezime na portafonu, a nitko od susjeda nije otvarao vrata, javlja naš reporter Antonio Zavada.

Jerko Rošin i Mario Zubović svoj su nedolazak na sud ispričali poslovnim obvezama.

Uz bivšeg premijera Ivu Sanadera i stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje “crnog stranačkog fonda” preko marketinške agencije Fimi media.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.