REVIZIJA 2,2 mlrd. kuna stavljene na poseban račun

Vijesti 09. lis 201716:07 > 16:13
N1

Vladin Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak predstavlja najvažniji dio revizorskog izvješća za Agrokor d.d.

Predstavljajući izvješće revizije za koncern, Ramljak je rekao da su 2,2 milijarde kuna stavljane na poseban račun, a da revizori taj novac nisu vidjeli.

“Na posebnom računu su bili jer je odlučeno da će kompanija biti izlistana na burzi i svi troškovi vezani uz listanje bit će prikazani kao troškovi kompanije. Riječ je od 2,2 milijarde kuna.

Možda je to stavljeno na neki tranzitni račun, a revizori to nisu vidjeli, postoji ugovor prema kojemu će biti kompanija listana na burzi i da će troškovi listanaj biti troškovi kompanije, sve ono vezano za taj projekt IPO-a dok se ne izađe na burzu, a kad vlasnik dobije novac od dionica vratiti će taj novac. Ako ne dođe do toga, tada ti troškovi postaju troškovi kompanije.

Unutar tih 2,2 milijarde kuna ima svakakvih troškova, no rekao bih da je 50 posto njih privatno, a dobit se svake godine uvećavala i na račun nje su se isplaćivale dividende”, kazao je Ramljak.

Rezultati revizije koje je predstavio Ramljak sadrže značajne ispravke izvještaja Agrokora iz ranijih razdoblja te je detaljno prezentirao o kakvim se ispravcima radi.

Tako je iznio da je umanjenje ukupnog kapitala Agrokor grupe u periodu od 31. prosinca 2014. do 31. prosinca 2016. godine iznosilo 21,7 milijardi kuna, da je gubitak u 2016. godini iznosio 11 milijardi kuna te da je gubitak u 2015. godini nakon svih prepravljanja iznosio 3,6 milijarde kuna, u usporedbi s 1,2 milijarde kuna dobiti koju je prijašnja Uprava bila iskazala u 2015. godini. Krajem 2015., prema revizorima, koncern je imao gubitak iznad visine kapitala od 2,9 milijardi kuna, dok je ranija uprava u svom izvješću iskazivala kapital u plusu od 7,5 milijardi kuna.

Kako stoji u revizorskom izvješću, kapital Agrokor grupe smanjen je za 2015. i 2016. za nešto više od 22 milijarde kuna.

Iako su izvještaji pripremljeni po načelu neograničenosti poslovanja, jedini način da Grupa na nastavi poslovati je kroz sklapanje nagodbe. Kod od izrade i revizije financijskih izvještaja Agrokor grupe za 2016. godinu utvrđene su sljedeće ključne računovodstvene nepravilnosti: neprikazano je 3,9 milijardi kuna obveza, neprikazano je također 2,2 milijarde kuna operativnih i financijskih troškova u razdoblju od 2010. do 2015. godine i krivo je prikazana 2,1 milijarda kuna novca i novčanih ekvivalenata. Više možete čitati OVDJE.
Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.