Karlovac požuruje gradnju sustava obrane od poplava

Vijesti 10. lis 201717:18 > 17:24
Ilustracija

U očekivanju sezone kiša i snijega te mogućih poplava u Karlovcu, nadležne gradske službe su na prostoru između autoceste i državne ceste tzv. stare karlovačke, predstavile interventne zahvate, koji bi privremeno štitili kritična mjesta, ali i projekte sustava obrane od poplave na kojima će se uz 670 mil. kn europskog novca raditi postupno do 2023.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je da će se s tim zapornicama i sličnim objektima zaštititi građani i njihova imovina od čestog izlijevanja rijeka do razine Kupe od 750 cm, nešto više ako ne bi istovremeno maksimalni vodostaji bili i na Korani.

No, naglasio je, da je za više vodostaje neophodan završetak sustava obrane od poplava Karlovca i to mora postati poseban interes Republike Hrvatske, državni strateški projekt.

Kada je riječ o pravom sustava obrane od poplava, radi se na Drežniku, uzvodno od središta Karlovca, što je priprema za zahvat prema Brodarcima, za vodnu stepenicu za kanal Kupa-Kupa, ali se čeka Studija utjecaja na okliš. Dalje nizvodno, pojašnjava Mandić, na drugom kraju Karlovca, onom nebranjenom, otkupljuje se zemljište za kanal Korana-Kupa i otkupljeno je oko 80 posto zemljišta, ali još nije utvrđeno kada će početi kopanje kanala.

Dokumentacija za nasip u Logorištu je pri kraju, slijedi otkup zemljišta, ali i izrada Studije utjecaja na okoliš.

“Svima nama u Karlovcu je jasno da je za obranu od poplave najvažnija vodna stepenica u Brodarcima, da se bolje puni kanal Kupa-Kupa i tu nema dilema. Kad smo razgovarali s Hrvatskim vodama i s Ministarstvom zaštite okoliša zaključili smo da je to najzahtjevniji, najskuplji, ali i najučinkovitiji protupoplavni objekt, a najmanje je odmakao u svojoj realizaciji i to zbog Studije utjecaja na okoliš”, rekao je Mandić. Naglasio je da tu grad nema utjecaja.

Zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak pojasnio je kako se radi na novoj studiji utjecaja na okoliš, jer je stara Studija bila rađena po starim zakonima, te se od veljače ove godine radi na novoj dokumentaciji, koja bi trebala biti gotova do iduće veljače.

Mrzljak je izvijestio na čemu se sve radi interventno, što je Karlovčanima važno u kratkom roku. Na sustavu odvodnje ispod autoceste postavljena je ovih dana zapornica koja će, uz ulaganje od samo 27.000 kuna, spasiti od poplava vlasnike obiteljskih kuća u Zagrebačkoj ulici. Na slične će se načine, no i suprotnim mjerama, održavanjem propusta ispod državnih cesta i gradnjom precrpnih stanica preko njih u Mostanju i na Ilovcu, te dizanjem nivoa ceste u Novim Novakima, poboljšati stanje na prometnicama za određene razine vodostaja rijeke Kupe.

Osim toga radi se na nivelaciji kanala Mostanje, s priručnom zapornicom; malčiranje ušća između rijeka Mrežnica i Korana radi uspostavljanja bržeg protoka vode; dva su projekta na Velikoj Jelsi, za obranu od oborinskih voda s brda; kopanje kanala za sprječavanje plavljenja oranica na Selcu, iza supermarketa Plodine i kanmal Orlovac za zaštitu Orlovca i romskog naselja. Za sve te interventne mjere nisu potrebne građevinske dozvole i uz ulaganje od dva milijuna kuna iz proračuna Hrvatskih voda već će se ove godine mnogi zaštititi od poplava.

Osim navedenoga, Grad Karlovac će financirati gradnju zapornica za kanal Koretinec za Gradec i za Brežane, kao i dalje za Šišljavić prema Kupi. U protekle je tri godine Grad uložio oko pet milijuna kuna u razne male zahvate obrane od poplave, a šteta na gradskoj komunalnoj imovini je bila od 2014. godine do danas oko 50 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.