Horvatinčić oslobođen optužbe!

Vijesti 13. lis 201707:02 > 12:18
N1

Na Općinskom sudu u Šibeniku Tomislav Horvatinčić danas je oslobođen na suđenju za pomorsku nesreću u kojoj su život izgubili supružnici Francisca i Marinelle Salpietro.

Tomislav Horvatinčić je oslobođen optužbe, javlja naša reporterka Vanja Kranic.

‘Imajući u vidu iskaz Horvatinčića, svjedoka i vještačenja, kako pomorskih, tako i medicinskih vještaka – nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je’, kazala je sutkinja Maja Šupe.

‘Optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja’.

Sud je povjerovao Horvatinčiću za tzv. sinkopu, odn. stanje bez svijesti, jer su to potvrdili i svjedoci i vještaci, javlja naša reporterka.

‘Nezadovoljna stranka ima pravo žalbe na ovu presudu’, kazala je Šupe.

N1

Podsjetimo, Maja Šupe, predsjednica je istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

U toj presudi, podsjetimo, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić 2011. godine lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak u šibenskoj sudnici.

Sin stradalih Federico Salpietro HRT-u je poslao pismo u kojem između ostalog tvrdi da Horvatinčić, unatoč svojim izjavama da je njemu i njegovoj sestri spreman ponuditi financijsku naknadu, nikad nije konkretno ponudio nikakav novčani iznos, zbog čega ga je nazvao lažljivcem u kojeg se ne može pouzdati.

Kaže i da postoji službeni dokument koji dokazuje da je Horvatinčić od njih tražio gotovo 240 tisuća eura.

“Što se suđenja tiče, ta Horvatinčićeva nepouzdanost koju je pokazao i dok je govorio o dokazivim činjenicama trebala bi svima biti dovoljna da zaključe da je pogrešku napravio on, da je on ubio naše roditelje, a nama nepovratno upropastio život i da to ne želi priznati pa samo laže u pokušaju da spasi sebe. Nadam se da će pravda biti zadovoljena i da će taj smiješni izgovor o “sinkopi” napokon biti prihvaćen kao ono što zapravo jest: nikada dokazana činjenica iz usta nepouzdanog čovjeka. Horvatinčić se mora ponijeti ljudski i prihvatiti odgovornost za strašnu pogrešku koju je skrivio”, kaže se među ostalim u pismu Federica Salpietra napisanom, dakle, prije izricanja ove oslobađajuće presude.