Bauk i Grbin ne kriju zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda

Vijesti 17. lis 201715:54 > 16:05
Patrik Macek/PIXSELL

Bivši ministar uprave SDP-ov Arsen Bauk istaknuo je da je ponosan zbog odluke Ustavnog suda prema kojoj je imenovanje "Ulice 10. travnja" u slavonskom selu Slatinski Drenovac neustavno, a njegov stranački i saborski kolega Peđa Grbin istaknuo je da premda je Agrokor top tema u medijima, ne želi da ova odluka prođe ispod radara.

Ponosan sam što je Ustavni sud 10.10.2017. potvrdio moju odluku iz 2013. o nazivu Ulice 10. travnja, a posebno ističem ovaj dio obrazloženja (točka 18.): “Polazeći od navedenog, pod zaštitom Ustava i Konvencije ne može biti ni obilježavanje datuma 10.travnja 1941. kao dana osnivanja NDH, na bilo koji način, uključujući davanje imena ulicama ili trgovima po tom datumu. Naime, “dobro poznata povijesna istina” je da je NDH bila nacistička i fašistička tvorevina i kao takva predstavljala je apsolutnu negaciju legitimnih težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom i tešku povijesnu zlouporabu tih težnji’, “- zabilježio je na svojem Facebooku Bauk.

Podsjetimo, riječ je o predmetu koji je 2013. godine pokrenuo kao tadašnji ministar uprave upravo Bauk. U njegovu mandatu Ministarstvo uprave ukinulo je naziv Ulice 10. travnja u selu Slatinski Drenovac na području Općine Čačinci u Virovitičko-podravskoj županiji, a tadašnja Vlada Zorana Milanović podnijela je zahtjev za ocjenu ustavnosti sporne odluke Općinskog vijeća Čačinci, koja datira još iz 1997. godine.

Isti je dio iz odluke Ustavnog suda, kao i Bauk, u svojoj objavi na Facebooku citirao Grbin, dodavši još i dio u kojem Ustavni sud navodi: “Stoga, sukladno Izvorišnim osnovama Ustava, Republika Hrvatska nije sljednica NDH ni po kojoj osnovi. Ustavni sud naglašava da navedena ustavnopravna stajališta nisu vezana samo uz imena ulica, naselja, simbola i slično, već predstavljaju i načelna stajališta Ustavnog suda o karakteru NDH kao negaciji temeljnih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske.”

“Svjestan sam da je jučer i danas sve što se događa oko Agrokora vijest dana, ali ne želim da danas objavljena odluka koju je Ustavni sud donio vezano uz ustavnost naziva Ulice 10. travnja i simbola koji se vezuju uz NDH prođe “ispod radara”, poručio je Grbin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.