Ante Todorić u Zagrebu do kraja tjedna?

Vijesti 17. lis 201721:25 > 18. lis 2017 06:43
N1

Županijsko državno odvjetništvo ispitalo je sve uhićene osumnjičene u akciji Agrokor, a uhićeni su, podsjetimo, svi osim Ivice Todorića i njegovih sinova Ante i Ivana. Policija je razgovarala s Antom Todorićem i on će se odazvati pozivu što bi se moglo dogoditi i prije kraja radnog tjedna, potvrdio je za N1 Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

Gdje se Todorić nalazi, Olujić i dalje ne želi otkriti – opetovao je da se nalazi u inozemstvu, a što se tiče medijskih nagađanja u kojima se spominju Beograd i London, kazao je da u Beogradu nije.

Kad dođe u Zagreb, što bi kaže, moglo biti i prije kraja ovog radnog tjedna, mogao bi biti prepraćen u istražni zatvor ako tako odluči sudac istrage – no to će, ističe Olujić, ovisiti o odluci suca istrage pred kojega će u srijedu ostali u utorak ispitani osumnjičenici u slučaju Agrokor.

London ili Beograd? – “Beograd mogu isključiti kao destinaciju”

Razgovor je protekao u profesionalnom tonu, “tražili su od njega da dođe što je moguće prije u Hrvatsku i on je rekao da će tako i postupiti”, kazao je Olujić.

“Treba organizirati put, pogotovo kada se čovjek nalazi u inozemstvu”, dometnuo je te pojasnio da se “ovo što je moguće prije” odnosi “vjerojatno na kraj ovog tjedna pa čak i kraj radnog tjedna”.

Na opetovani upit gdje se točno u inozemstvu nalazi Ante Todorić jer nagađa se o više lokacija, Olujić je opetovao da “u ovom trenutku ne može otkriti tu infomaciju”: “Točno je da se nalazi u inozemstvu i mogu reći da ono što su mediji objavljivali zadnjih dana glede lokacije manje više je točno”.

London ili Beograd? Naime, ta su se dva grada u inozemstvu najčešće provlačila medijima. “Ne, Beograd mogu isključiti kao destinaciju”, kazao je za N1 Olujić.

I Ante Todorić je iznenađen medijskom pompom oko akcije

Upitan što se točno Anti Todoriću stavlja na teret, Olujić je kazao da “to u ovom trenutku ne zna točno, već da samo iščitava iz naloga za pretragu i iz medijskih istupa kolega koji brane druge osumnjičenike da mu se na teret stavlja manje više ono što i ostalim osumnjičenicima, a to je zlouporaba u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprava”.

Na pitanje je li s klijentm komentirao jučerašnja privođenja i kako Ante Todorić gleda na njih, njegov odvjetnik je odvratio: “Nismo nažalost stigli s obzirom na to da se ne nalazi u Hrvatskoj, vrlo smo kratko o tome razgovarali i također je iznenađen načinom na koji je do svega toga došlo”.

“Ja tu mogu iznijeti svoj osobni stav i složiti se s ostalim kolegama braniteljima da nije riječ o osumnjičenicima koji se ne bi odazivali pozivima organa gonjenja i da vjerojatno to nije trebalo tu akciju izvesti uz ovakvu medijsku pompu. Ali bože moj, nije prvi put da tome svjedočimo u Hrvatskoj”, kazao je Olujić.

Hoće li Ante Todorić biti prepraćen u istražni zatvor – ovisit će o odluci suca istrage

Upitan hoće li Antu Todorića kad dođe u Zagreb u zračnoj luci dočekati policija – “isti postupak ga čeka”, kazao je Olujić, ali i pojasnio da “može doći do razlike”: “Naime, ukoliko bi sutra, a to će vrlo vjerojatno biti tako – ako bi sudac istrage prihvatio prijedlog DORH-a da se svim osumnjičenicima odredi istražni zatvor, onda bi on vrlo vjerojatno čim bi došao u Hrvatsku bio prepraćen od strane policijskih službenika u istražni zatvor, a tek nakon toga na prvo ispitivanje kod državnog odvjetnika, no to ovisi o tome što će se događati tijekom sutrašnjeg dana”.

Zarko Basic/PIXSELL


Podsjetimo, policija je u utorak podnijela kaznenu prijavu zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Odvjetnici osumnjičenih uglavnom su sigurni da će tužiteljstvo za njihove klijente zatražiti istražni zatvor, a sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda o tome bi mogao odlučiti u srijedu.

Uz Ivicu Todorića i njegove sinove Antu i Ivana, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni, a u utorak ispitani: Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.