"Policija je ogledalo države, budite moralna vertikala!"

Vijesti 23. lis 201710:35 > 10:45
N1 / Katarina Brečić

Svečano je obilježen početak školovanja novog naraštaja polaznika Policijske škole 'Josip Jović' te je otvoren Centar za obuku vodiča i dresuru pasa.

Na svečanostima je sudjelovao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je istaknuo da je ponosan na MUP i na novi naraštaj, gotovo 400 polaznika Policijske škole Josip Jović, buduće policajke i policajce i poručio im: “Policija je ogledalo svoje države. Budite moralna vertikala i ispravnost koju građani od države očekuju”.

„Nije mala odluka za svoj životni poziv odabrati zanimanje s kojim neizostavno skupa idu kolektivna odgovornost, nepokolebljivost u dosljednom, nepristranom, zakonitom i etičkom djelovanju i stalno prisutan rizik po vlastitu sigurnost“, rekao je Božinović.

Božinović je najavio i da se do kraja ove godine očekuje isporuka jakni, obuće i dijelova policijske odore, u vrijednosti gotovo 27 milijuna kuna.

Ministar je rekao će tijekom studenog i prosinca biti isporučeno 5.000 jakni, vrijednosti gotovo pet milijuna kuna, obuće u vrijednosti gotovo 10 milijuna kuna te dijelova policijske odore, hlača i košulja vrijednosti oko 12 milijuna kuna.

Početkom 2018. pristupit će se dugoročnoj nabavi i ostale potrebne policijske opreme čime će se ispuniti zadaća potpune opremljenosti modernog hrvatskog policajca, rekao je Božinović.

Uz to, dodao je, za kvalitetniji rad policije uspjeli su nabaviti i 726 novih osobnih vozila s policijskim obilježjima čija će kompletna isporuka biti dovršena do sredine prosinca.

Polaznicima Policijske škole koji će u idućih devet mjeseci stasati u buduće policajke i policajce, ministar je rekao da ne smetnu s uma da javnost stalno procjenjuje njihov rad.

Podsjetimo, policajci su sredinom rujna uputili otvoreno pismo ministru policije u kojemu ga upozoravaju na loše stanje opreme i opremljenosti policajaca.

Službeno je proglašen otvorenim i Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, u koji je uloženo 14,5 milijuna kuna od čega je 85 posto sufinancirano europskim sredstvima, a uoči otvaranja Centra Božinović se na svojem Twitteru i našalio tom prigodom.


U sklopu projekta su izgrađena četiri nova objekta, uključujući poligon za obuku, a 
Centar raspolaže s 48 smještajnih jedinica za pse, prostorijama za usvajanje mirisa, rastrčavanje, poligon za dresuru, sobama za smještaj vodiča i veterinarskom ambulantom, a izgrađen je s ciljem da postane regionalni centar u koji bi se osposobljavali vodiči i psi iz zemalja regije.

MUP od 60-tih godina prošlog stoljeća ima tradiciju obuke pasa, a prvi Centar na Policijskoj akademiji osnovan je 2002. godine, otkad je školovano 190 pasa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.