Živozidaš napao Šeksa: On je kao Robespierre

Vijesti 25. lis 201708:56 > 10:03
N1

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja petu sjednicu. Sjednica je počela sa sedam zahtjeva za stankom zbog najave promjene izbornog zakonodavstva, kaosa u zemljišnim knjigama, aktualne političke situacije, položaja gluhoslijepih osoba...

Branimir Bunjac iz Živog zida rekao je da je izborno zakonodavstvo veliki problem u Hrvatskoj jer propada veliki broj glasova birača.

“Izborni inženjering glasove prebacuje velikim strankama. Recimo, HSLS je uvijek dobivao više glasova od HNS-a, ali manje mandata. Trebalo bi uvesti nove izborne jedinice. No, Vladimir Šeks otkrio je prave namjere HDZ-a koji želi uvesti dvostranačje, bolje rečeno jednostranačje u kojemu će uvijek HDZ biti na vlasti. To bi se postiglo ne samo promjenom izbornog zakonodavstva već i ustava kojima bi se za dijasporu ukinula kvota. To bi značilo da bi HDZ tamo dobivao minimalno šest mandata. HDZ ne skriva da je cilj eliminirati sve stranke osim HDZ-a i SDP-a – HDZ priprema giljotinu za male stranke – Šeks je kao Robespierre koji će malim strankama rezati glave.”, rekao je Bunjac pozvavši ostale stranke da se suprotstave političkom jednoumlju, javlja Dnevnik.hr.

Robert Anic/PIXSELL

Proširenje dnevnog reda

Dnevni bi red trebao biti proširen i prijedlogom 36 oporbenih zastupnika da se izmjeni odluka o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor kojom bi se, među ostalim, ograničio opseg njegova istraživanja u dijelu koji se tiče kvalitete financijskih izvješća.

U dnevnom redu Hrvatskog sabora trebao bi se naći i izbor pravobranitelja za djecu – nakon javnog poziva i saslušanja petero kandidata, Odbor za obitelj, mlade i sport Saboru predlaže da ga izabere između dviju pravnica Helence Pirnat Dragičević i Tatjane Holjevac.

Zastupnici bi trebali raspravljati i o Izvješću pučke pravobraniteljice za prošlu godinu, a pred njima će se naći i Izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te Prijedlog nacionalne strategije razvojne suradnje Hrvatske do 2021.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.