Za vanjske članove saborskih odbora odabrani stranački ljudi

Vijesti 27. lis 201718:04 > 18:13
Izvor: N1/Ilustracija

Hrvatski sabor većinom glasova izabrao je vanjske članove 25 radnih tijela, za koje je javni poziv objavljen još početkom godine, a među njima značajan je broj bivših saborskih zastupnika, uglavnom iz HDZ-a i SDP-a.

U Odboru za Ustav kao vanjski članovi radit će Vladimir Šeks, Sanja Barić, Ivan Koprić, Anita Blagojević i Frane Staničić. U Odboru za vanjsku politiku vanjski članovi su Branko Caratan, Marin Jurjević, Višnja-Ivan Savić, Višnja Starešina, Dora Zgrabljić Rotar i Goran Bandov.

U Odbor za obranu ušli su Željka Antunović, Ante Kotromanović, Tanja Vrbat Grgić, Miljenko Kolobarić, Ivan Pokaz i Marko Cvitković, dok su u Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Zdenko Babić, Željko Mraz, Vesna Škulić i Luka Mađerić.

U Odboru za pravosuđe vanjski članovi su Loris Rak, Evelin Tonković, Tomislav Mrle, Nikša Valjalo i Snježana Vasiljević dok su u Odboru za poljoprivredu Zoran Vasić, Đurđica Sumrak i Nikolina Babić.

Za vanjske članove Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije izabrani su Davorka Budimir, Gordan Žmuk, Krešimir Planinić, Ivana Kalogjera Brkić i Smiljanka Škugor Hrnčević.

Međutim, ni ta rasprava na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja nije prošla bez trzavica, tako je čelnik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović (SDP) prigovorio da mu nije jasno po kojem su ključu birani vanjski članovi.

Ustvrdio je kako je, unatoč vrlo kvalitetnim kandidatima, u to tijelo kao predstavnik udruga koje se bore protiv korupcije izabran predstavnik udruge U ime obitelji te zapitao “bavi li se ta udruga korupcijom, osim što je s Bandićem u koruptivnoj aferi ‘štandovi'”, kao i zašto nije bilo mjesta za predstavnika GONG-a ili bivšeg čelnika TIH-a Zorislava Antuna Petrovića.

Uzvratio mu je Hrvoje Zekanović (HRAST) kojemu nije jasno u čemu je problem jer je Krešimir Planinić odvjetnik i pitao ga je li stvar u tome što mu svjetonazorski ne odgovara i bi li se bunio da je izabran netko iz Platforme 112. Jovanović je odgovorio da se U ime obitelji ne bavi korupcijom, niti je iz Planinićeva životopisa vidljivo da se bavio borbom protiv korupcije.

I Zlatko Hasanbegović (NH) imao je prigovor na “nepoznate okolnosti odabira vanjskih članova odbora”. Ocijenio je da su životopisi irelevantni, a da je bitna samo stranačko-politička trgovina HDZ-a i SDP-a.

“Bauk i Bačić podijelili su kvote, a nas su izostavili”, kazao je Hasanbegović, rekavši da su “radili stanoviti ždrijeb u tajnosti, gospoda su bili loto djevojke”.

Zadovoljan nije ni Goran Aleksić (SNAGA) koji također smatra da se sve svelo na trgovinu pa u odborima nije bilo mjesta za dva kvalitetna kandidata udruge Franak. Svi su spremni na trgovinu, a tako nećemo daleko dogurati jer se moramo voditi principima kvalitete i vrijednosti, zaključio je Aleksić.

Za vanjsko članstvo u odborima i drugim saborskim tijelima vladao je veliki interes, što pokazuje podatak da se za 130 mjesta javilo 750 kandidata. Vanjski član odbora dobiva mjesečnu naknadu od 1500 kuna.

Sabor je također dužnosti zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova razriješio Gorana Selanca koji je prije dva tjedna izabran za ustavnog suca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.