Bandić otvorio radove na još jednom pothodniku kod fontana

Vijesti 30. lis 201710:02 > 10:09
N1 / Ilustracija

Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu s fontanama u Zagrebu uskoro će spajati još jedan pothodnik. Radovi su počeli u ponedjeljak, a nalazit će se na južnom dijelu Sveučilišne livade, ispod zapadne prometnice Ulice Hrvatske bratske zajednice.

Riječ je o trećem od četiri planirana pothodnika, s tim da će druga dva vodoskoke spajati s Trnjem.

Valja podsjetiti da su u inicijalnom projektu fontana zamišljena četiri pothodnika u koje su trebali biti ugrađeni senzori koji reagiraju na prisutnost građana te im prilagođavaju rasvjetu.

Na zidovima hodnika pod zemljom trebale su se ispisivati poruke koje bi se ostavljale na portalu “Trnje post-it”, svojevrsnoj internetskoj oglasnoj ploči stanovnika kvarta uz fontane.

Također, u prvotnim se planovima, prije samog početka bilo kakve izgradnje ispred Nacionalne knjižnice, govorilo i o tome da će se fontane pretvarati u klizališta, podsjeća Večernji list

Prve dvije otvorene su prije Božića 2012. godine, dok su prošle godine napravljene još tri. Ove posljednje bile su najavljene još prije dvije godine, ali ih je tadašnja gradonačelnikova zamjenica Sandra Švaljek, koja je u to vrijeme vodila grad, izbacila iz proračuna za tu godinu. Fontane je projektirala arhitektica Helena Paver Njirić, a koštale su oko 50 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.