'Jasna Babić bila je gromada u hrvatskom novinarstvu'

Vijesti 02. stu 201711:16 > 11:20
N1

Koliko je nedavno preminula novinarka Jasna Babić značila za Hrvatsku, za N1 je govorio Boris Rašeta, novinar Expressa i 24 sata.

“Nije nikakvo pretjerivanje, niti komemorativna kurtoazija, ako kažem da je Jasna Babić bila gromada hrvatskog novinarstva. Ona je predstavljala epohu. Malo je ljudi u bilo kojoj našoj profesiji koji su tako dobro radili neki posao. Nju je bilo nemoguće zamisliti mimo novinarstva, izvan novinarstva, to je bio njen poziv, misija. Za Jasnu su uvijek bile rezervirane naslovne stranice. Na njenim su otkrićima izrasle dvije novinske imperije a ona to nikad nije ni htjela ni znala kapitalizirati. Bila je čudesno skromna.

Bavila se najgorim temama u ovom društvu najopasnijim ljudima, a nikad nisam čuo da je rekla da se boji. Kad bih samo napamet izlistavao sve afere koje je Jasna Babić otkrila tome ne bi bilo kraja. Pa sjetimo se samo Fimi medije. Nakon toga se cijeli ovaj naopaki sustav počeo urušavati.

Uvijek je išla korak dalje i otkrivala teme koje su morale ići na naslovnu stranu. Mislim da bi bilo dobro objaviti knjigu, zbirku njenih tekstova, to bi trebalo pokrenuti Hrvatsko novinarsko društvo. Ta bi knjiga bila i udžbenik novinarstva, i primjer investigacije, i knjiga novije hrvatske povijesti.

Puno je slojeva ideološke magle Jasna razgrnula sa ovoga društva. I kad je griješila, a svi griješimo, znam da je radila iz idealizma i bez fige u džepu. Jasna nije imala prethodnice, sama je krčila svoje puteve, a imat ćemo veliku sreću ako dobije dostojne nesljednike”, zaključio je Rašeta.

Podsjetimo, Jasna Babić umrla je u utorak u Zagrebu. Komemoracija za veliku novinarku bit će održana u ponedjeljak 6. studenog 2017. u 10 sati u Novinarskom domu u Zagrebu.