Dalić o Todoriću: Lice s tjeralice s pomaknutom stvarnošću

Vijesti 06. stu 201711:48 > 11:52
N1

"Mislite na bjegunca hrvatskog pravosuđa, lice s tjeralice i čovjeka koji se ne odaziva na pozive hrvatskih institucija?", pitala je novinare Martina Dalić.

Nakon što se je posljednjem tekstu na blogu Ivica Todorić napisao kako je zbog situacije u Agrokoru podnio kaznenu prijavu protiv Martine Dalić, Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, tvrtke Knighthead Capital Managment te njezina suosnivača i supredsjedatelja Uprave – Thomasa Wagnera – danas se oglasila ministrica Martina Dalić koja je sudjelovala na Međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza.

“Mislite na bjegunca hrvatskog pravosuđa, lice s tjeralice i čovjeka koji se ne odaziva na pozive hrvatskih institucija?”, pitala je novinare Martina Dalić.

Kad je dobila potvrdan odgovor kazala je kako je ona “ovdje svaki dan, radi svoj posao i tumači ono što rade ona i Vlada kako bi spasili hrvatsko gospodarstvo i od propasti Agrokora za što je odgovoran Ivica Todorić”.

Dodala je kako radnici koje je Todorić doveo do ruba danas rade i primaju plaću te da se u svim kompanijama Agrokora normalno odvijaju poslovni procesi – kako bi se osigurala vrijednost za kreditore kojima je Todorić ostao dužan više od 40 milijardi kuna.

“Prijavama će se baviti institucije koje se time moraju baviti. Kao i u svim dosadašnjim slučajevima pokazat će se o kakvim se lažima i pomaknutosti od stvarnosti radi”, poručila je Dalić. Dodala je kako nema kontakata s istražiteljima te da očekuje da sve istitucije obave svoj posao kako treba.

Odgovarajući na pitanje kako će se pad cijena dionica poduzeća u sastavu Agrokora odraziti na mirovine kazala je:

“Pad cijena dionica reflektira upravo ono što je Todorić učinio i time Agrokor doveo do ruba propasti. Mirovinski fondovi za koje se pretpostavlja da su imali neke od tih dionica imaju u svom upavljanju ogroman portfelj. To sigurno ne može ugroziti sigurnost mirovina i iz 2 stupa i uredno financiranje mirovinskih fondova”, rekla je Dalić.

Na pitanje je li bilo pogrešno dopustiti ulaganje u kompanije iz Agrokorovog portfelja, a da sam koncern nije izlistan na burzi kazala je kako su pravila ulaganja mirovinskih fondova regulirana zakonima koji propisuju limite ulaganja. “Ti limiti služe da se zaštite fondovi od prerizičnih ulaganja. Kompanije koje su izlistane na burzi dužne su poštivati visoki stupanj transparentnosti, a pjedinačne investicijske odluke su odluke uprava mirovinskih fondova”, dodala je Dalić, prenosi HRT.