'Ivica Todorić nije slobodan čovjek'

Vijesti 09. stu 201710:32 > 10:34
N1

Profesor kaznenog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Davor Derenčinović komentirao je slučaj Ivice Todorića koji je zaklon od hrvatskog pravosuđa potražio u Londonu.

“Postupak je u tijeku. Tu su relevantne odredbe odluke o Europskom uhidbenom nalogu prema kojima su ti postupci žurni i ta odluka propisuje rokove 60 + 30 + 30 i to ne proizilazi samo iz te odluke već i iz prakse Europskog suda u Luksemburgu koji je u nekoliko navrata potvrdio da su ovakvi postupci žurni” kaže Davor Derenčinović.

“S druge strane, postupak bi trebao u pravilu biti dovršen. Ako je u interesu pravde, a na zahtjev strane u postupku, sud to može produžiti nekoliko puta”, objašnjava.

 “Ovakav rok je određen zbog dostavljanja dodatne dokumentacije koje engleski sud može zatražiti od našeg. Ako osoba za koju se traži izručenje ima boravište u zemlji od koje se traži izručenje, ta osoba može tražiti da bude transferirana na izdržavanje kazne u zemlju u kojoj ima boravište. Postoji dosta toga što enegleski sud može tražiti i čini mi se da su neke od tih stvari i zatražene. Kada engleski sud pošalje pisani otpravak znat ćemo točno što se sve tražilo i zašto je prolongiran rok koji propisuje Europski uhidbeni nalog”, kaže Derenčinović. 

Može li Todorić biti izručen ranije?

“Može se dogoditi da se promijeni datum ročišta, ali dok ročište ne prođe, ne. Mislim da je sud uzeo više vremena za pribavu dokumentacije kako bi donio odluku koja je u najbolje interesu pravde. To je široka formulacija i daje sudu da postupak produlji. To nikako ne znači da je Todorić slobodan čovjek. Sloboda kretanja mu je ograničena, oduzeta mu je putovnica, mora se javljati policiji… Država koja izvršava nalog zbog toga bi trebala izvršiti ga što prije”, zaključuje.