'Vlada je u cijelom procesu postupala odgovorno'

Vijesti 10. stu 201713:08 > 13:11
N1

Premijer Andrej Plenković u Saboru je, tijekom rasprave o zahtjevu oporbe za opozivom Vlade, govorio o krizi u Agrokoru.

 “Prije svega želim istaknuti ono što smo jučer na Vladi usvojili, a to je da Vlada u cijelosti odbacuje sve prijedloge oporbe za opoziv Vlade. Djelovalo je kao da ste prevodili neki tekst, ne nužno s engleskog jezika. Vlada je u cijelom procesu postupala odgovorno, koherentno i s načelom razmjernosti”, rekao je premijer, istaknuvši da je kriza u Agrokoru najveća kriza s kojom se Hrvatska dosad susrela.

“Pred nama je bila kriza, gospodarski i financijski tsunami kakav Hrvatska nije mogla niti zamisliti”, rekao je Plenković. Vlada se s tim problemom suočila usvajanjem Zakona o izvanrednoj upravi u društvima od sistemskog značaja i time izbjegli ogromne troškove za državni proračun. “Cijeli ovaj proces Hrvatsku nije koštao niti jednu jedinu kunu”, rekao je Plenković.

“U procesu izvanredne uprave izrazito je važna uloga privremenog Vjerovničkog vijeća, jer ono mora imati mogućnost donošenja ključnih odluka”, rekao je Plenković, podsjetivši da nikakva aluzija na intervenciju države i nacionalizaciju koju oporba spominje ne stoji.

“Postupili smo prema načelu razmjernosti, sukladno Ustavu, jer je ovdje opća dobrobit najvažnija i time smo se vodili”, rekao je Plenković, dodavši da bi alternativa značila otvaranje stečajnog postupka pred nekoliko sudova u Hrvatskoj i izazvala potpuni kaos u gospodarstvu, dok bi posljedice bile takve da Hrvatska ne bi ostvarila najbolju turističku sezonu”.

Nakon premijera, zastupnicima se obratila i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

“Ovdje se radi o ljudskim sudbinama, o 27.000 zaposlenih. Oni danas primaju plaće, otplaćuju kredite, školuju djecu. Radi se i o jednoj osjetljivoj skupini, radnicima kojima je ostalo nekoliko godina do mirovine koji se teško zapošljavaju. Gdje bi oni našli posao? Po stečajnom zakonu ne mogu se dobavljači naplatiti prvi, nitko se ne može naplatiti do završetka stečaja”, rekla je Dalić.