Pavić: ''Hrvatska kroči naprijed upravo prema boljitku''

Vijesti 14. stu 201710:59 > 11:03
N1

Ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić, gostovao je u programu N1 televizije.

Kad se radi o polemikama na relaciji Pantovčak – Banski dvori, kad je demografija u pitanju, Pavić je istaknuo da je premijer jasno odgovorio, a da se i iz njegova resora vidi da se potiče demografski razvoj. “Ne može se reći da stvari stoje, ali da se može bolje – može. Upravo europskim sredstvima možemo napraviti i radimo iskorak da mladi ostanu u Hrvatsku. Hrvatska stvarno kroči naprijed upravo prema boljitku”, rekao je Pavić.

Govorio je i o društvenom poduzetništvu. “Društveno poduzetništvo je poduzetništvo gdje poduzetnici svoj profit ulažu u društvo i društvene promjene”, rekao je ministar Pavić, istaknuvši da je njegovo ministarstvo prošle godine imalo natječaj od 10 milijuna kuna, kojima je financirano 18 projekata, dok će sljedeće godine natječaj iznositi 26 milijuna kuna.

“To je prvenstveno poduzetništvo koje ima svoja pravila i niše, ali profit ulaže ne u zaradu nego u razvoj i društvene promjene. I Europi i Hrvatskoj bitno je da imamo kvalitetne društvene poduzetnike, jer oni imaju zanimljive projekte”, rekao je Pavić.

Komentirajući činjenicu da Hrvatska u tom pogledu ne stoji najbolje u usporedbi s drugim zemljama regije, ministar je istaknuo da je stanje takvo kakvo jest, ali da se natječajem gradi novi iskorak. “Društvena poduzeća u Hrvatskoj mogu biti udruge, zadruge i tvrtke i ovom konferencijom im dajemo vjetar u leđa”, rekao je Pavić.

Upitan za stav oko najave o izjednačavanju oko diplome specijalističkih i diplomskih studija, Pavić je rekao da će pričekati usuglašavanje na Vladi. “Zakon koji je predložen na finalnom je usuglašavanju u Vladi. Kad to bude gotovo, bit ćete informirani o tome”, rekao je.

Komentirao je i isplatu mirovina. “Stvarno nema razloga za brigu. Mirovine su sigurne, isplata neupitna. Fondovi su konzervativno ulagali, ali oni su pod nadzorom Hanfe. Sredstva su diverzificirana, zarada iznosi 1,75 milijardi kuna. To su dugoročna ulaganja, a dugoročno je prinos šest posto, što je više nego kod zemalja u regiji”, istaknuo je Pavić.