Glavaš se vraća u Hrvatsku, u Osijeku se sprema veliki doček

Vijesti 01. velj 201513:42 > 13:44
N1

Osuđenik za ratne zločine Branimir Glavaš u nedjelju dolazi iz Drinovaca, a u Osijeku mu se priprema veliki doček.

Na službenim stranicama Branimira Glavaša na Facebooku već je objavljeno nekoliko fotografija, među kojima i jedna s njegovim suradnicima uz opis: “Pripreme za polazak za Osijek”.

U Osijeku se Glavašu sprema veliki doček, a kao izvođači bi trebali nastupiti Miroslav Škoro, Nate Bulić, Šima Jovanovac te Šokci i Štef.

“Radostan sam što sam dočekao dan da krenem prema Osijeku i Hrvatskoj. Ono što sam čekao godinama danas se i događa”, rekao je Glavaš.

Rekao je kako ga od povratka nije pokolebao zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu da mu se ponovno odredi istražni zatvor.

“To me apsolutno nije pokolebalo i ja sam očekivao takav potez državnog odvjetništva. Ali, iskreno se nadam da će odluka suda biti pozitivna u moju korist, i da će se odbiti zahtjev državnog odvjetništva”, dodao je Glavaš.

Po njegovim riječima optimist je jer je u hrvatskom pritvoru i zatvoru u BiH proveo ukupno 5 godina, dva mjeseca i dva dana dok zakon, kako tvrdi, onemogućava duži pritvor od četiri godine u slučaju prvostupanjske presude.

Podsjetimo, Branimir Glavaš je prošlog tjedna pušten iz zatvora u Mostaru, nakon što je Ustavni sud poništio pravomoćnu presudu Vrhovnog suda po kojoj je u zatvoru proveo posljednjih pet godina, izdržavajući kaznu zbog ratnih zločina počinjenih na području Osijeka. Po toj je presudi Glavaš u zatvoru proveo pet godina.

U međuvremenu je Županijsko državno odvjetništvo zatražilo da se Glavašu ponovno odredi istražni zatvor do nove presude Vrhovnog suda. No, on će ipak doći iz BiH u Hrvatsku. Njegov odvjetnik Veljko Miljević smatra kako nema pravne osnove da mu se ponovno odredi istražni zatvor.