VIDEO: Glavašu je potpora iz domovine 'napunila akumulatore'

Vijesti 01. velj 201517:13 > 17:16
Emica Elvedji / CROPIX

Branimir Glavaš u nedjelju navečer je stigao u Hrvatsku. U Osijek je stigao oko 20:30 sati gdje se na Trgu slobode žestokim govorom obrušio na aktualnu vlast pruživši potporu braniteljima iz Savske te generalu Željku Sačiću, protiv kojega je podignuta optužnica za ratni zločin.

Branimir Glavaš u 20:30 došao je na osječki Trg slobode gdje ga je čekalo oko 2.000 ljudi.

Nešto prije 20 sati započeo je veliki koncert na kojem su nastupali Miroslav Škoro, Nate Bulić, Šima Jovanovac te Šokci i Štef. Prije Glavaševog obraćanja okupljenima na pozornicu je došao Miroslav Škoro i zapjevao pjesmu ‘Sude mi’.

N1

“Ostavio sam iza sebe državu i koliko toliko složan narod kad sam otišao u egzil. A gdje smo danas? Danas je Hrvatska podijeljenija nego ikada”, kazao je Glavaš, čiji je govor prekidan uzivicma “Branimire, Branimire” i “U boj, u boj, za narod svoj!”.

“Danas se suočavamo s velikim podjelama, koje dolaze s lijeve i desne strane, ne okrivljujem nikog, nego upirem prstom i u jedne i druge za odgovornost”, dodao je. U prvom redu uz Glavaša nalaze se Glogoški i Klemm, vođe braniteljskog prosvjeda u Savskoj koji su, dakako, dobili Glavaševu podršku.

“Dajemo u potpunosti potporu braniteljima u Savskoj. Dajemo im potporu, ne zato što traže materijalna prava, nego minimum poštovanja od vlade koja mora poštovati žrtvu hrvatskih branitelja. Ako to ne mogu, uistinu je vrijeme da odu s vlasti i prepuste je onima koji ce poštivati žrtvu hrvatskih branitelja. Treba reći ne progonu hrvatskih branitelja, nikada u povijesti pobjednička vojska nije sudila svojim herojima”, dodaje.

“Ne smijemo dozvoliti podjelu među hrvatskim braniteljima, bili pripadnici Hrvatske vojske ili HVO-a jer i branitelji iz Herceg Bosne su u velikom postotku branili Hrvatsku. Tuđman je jasno govorio o jedinstvu hrvatskog naroda, bez obzira na to žive li u Hrvatskoj ili u susjednoj suverenoj državi”, dodao je.

Podršku je Glavaš dao i Željku Sačiću, optuženom za zločine u Gruborima. ‘Ako treba podići ćemo šator i ispred DORH-a’, rekao je.

Glavaš se obrušio na aktualnu Vladu. “Oni nisu zaštitnici narodnih hrvatskih interesa, oni su sluge međunarodnih silnica Bruxellesa, sluge Washingtona, ne želimo one koji nisu žrtvovali mali prst za hrvatsku slobodu”, kazao je.

“Ratna pobjeda u Osijeku je čista kao suza. Ne saginjite kičmu ni pred kojom vlašću”, vikao je Glavaš s pozornice. Dodao je kako mu je podrška koju je imao dala snage da ‘napuni akumulatore’.

“Ovo nije Hrvatska za koju smo se borili”

“Ovo nije Hrvatska kakvu smo željeli i za kakvu smo se borili. Jos nije kasno da ispravimo greške koje su napravljene u posljednjih 20 godina. Velika vam hvala na potpori koju ste mi pružali u posljednjih pet godina.

Oni mogu presuditi nekoga na 5,10 ili 15 god, ali ako čovjek zna da je nevin i da je dao sve za slobodu suverene Hrvatsje, tada to daje snagu da ostaneš pri zdravoj svijesti”, kaže Glavaš.

“Hvala vam na potpori jer da nije bilo vas, ne bih bio ni ja ovdje danas”, završio je Glavaš svoj govor, nakon čega je uslijedilo pjevanje pjesme “Lijepa li si” te vatromet.

N1

Podsjetimo, oko 19:15 Branimir Glavaš ušao je u Hrvatsku gdje su ga dočekali Vladimir Šišljagić, Dinko Burić, Josip Salapić i Zoran Vinković. Zajedno su krenuli put Osijeka gdje se na Trgu slobode okupilo nekoliko tisuća ljudi.

Kolona automobila s Branimirom Glavašem stigla je oko 18 sati na granicu u Bosanskom Šamcu. Iako se očekivalo da će u to vrijeme već biti u Osijeku, došlo je do kašnjenja. Glavaš je nakon prelaska granice izjavio da je zadržan jer je još uvijek na snazi bila zabrana izlaska iz zemlje.

“Hvala vam svima na dočeku, što da vam kažem, kasnimo, a ljudi nas čekaju pa idemo”, kazao je.

N1

Glavaš optimist: Radostan sam

“Radostan sam što sam dočekao dan da krenem prema Osijeku i Hrvatskoj. Ono što sam čekao godinama danas se i događa”, rekao je Glavaš.

Rekao je kako ga od povratka nije pokolebao zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu da mu se ponovno odredi istražni zatvor.

“To me apsolutno nije pokolebalo i ja sam očekivao takav potez državnog odvjetništva. Ali, iskreno se nadam da će odluka suda biti pozitivna u moju korist, i da će se odbiti zahtjev državnog odvjetništva”, dodao je Glavaš.

Po njegovim riječima optimist je jer je u hrvatskom pritvoru i zatvoru u BiH proveo ukupno 5 godina, dva mjeseca i dva dana dok zakon, kako tvrdi, onemogućava duži pritvor od četiri godine u slučaju prvostupanjske presude.

Podsjetimo, Branimir Glavaš je prošlog tjedna pušten iz zatvora u Mostaru, nakon što je Ustavni sud poništio pravomoćnu presudu Vrhovnog suda po kojoj je u zatvoru proveo posljednjih pet godina, izdržavajući kaznu zbog ratnih zločina počinjenih na području Osijeka. Po toj je presudi Glavaš u zatvoru proveo pet godina.

U međuvremenu je Županijsko državno odvjetništvo zatražilo da se Glavašu ponovno odredi istražni zatvor do nove presude Vrhovnog suda. No, on će ipak doći iz BiH u Hrvatsku. Njegov odvjetnik Veljko Miljević smatra kako nema pravne osnove da mu se ponovno odredi istražni zatvor.

N1

Organizatori: Glavaš je heroj

Službeni organizator koncerta u Osijeku je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Osječko-baranjske županije, koja je istaknula kako Glavaša smatra herojem.

“Ne bježimo od toga da je u Hrvatskoj bilo ratnih zločina, počinjenih od strane pojedinaca, ali ne prihvaćamo progone zbog zapovjedne odgovornosti. Za pojedinačne zločine trebaju odgovarati pojedinci, a Branimir Glavaš za nas je heroj”, poručio je Damir Buljević iz koordinacije.