Vlada u Sabor uputila zakon o braniteljima i 'lex šerif'

Vijesti 23. stu 201707:34 > 10:26
N1

Vlada je Saboru uputila konačni prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te konačni tekst novog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, poznatiji kao 'lex šerif'.

Premijer Andrej Plenković, po običaju je na početku otvorenog dijela sjednice Vlade podsjetio kolege i javnost na aktualna zbivanja kroz pregled događanja u tjednu od prošle sjednice Vlade. Između ostalog, podsjetio je na obilježavanje pada Vukovara i kazao: “Hrvatska je dostojanstveno obilježila 26 godina žrtve Vukovara. Zahvala svim hrvatskim braniteljima, danas ćemo imati Nacrt konačnog prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima”.

Osvrnuo se i na presudu Haškog suda ratku Mladiću: “Doživotna kazna za Ratka Mladića je primjerena, žao nam je što nije došlo do poveznice s tadašnjim državnim vrhom Srbije koji je nedvojbeno odgovoran za agresiju na Hrvatsku i BiH”. “Nažalost, haško tužiteljstvo nije uvrstilo u svoju optužnicu brojna zlodjela koja je Mladić učinio i na teritoriju RH protiv hrvatskih državljana”, kazao je Plenković.

Ministar financija i njegov tim obavili su vrlo kvaltetan posao gdje su refinancirali cestarski sektor na ročnost kredita od 12 godina i tri mjeseca s povoljnom kamatom, dakle bez monetizacije. Nastavit ćemo s procesom refinanciranja, kazao je Plenković, koji je komentirao i Göteborg i socijalni summit naglasivši da je riječ o važnoj temi i poticaju za nastavak socijalnog dijaloga s partnerima.

“Usvojen je okvirni dokument s 20 načela čiju primjenu na nacionalnoj razini treba osigurati za što je zadužen ministar rada Marko Pavić“, rekao je Plenković i najavio i da će Vlada idućeg tjedna u Osijeku održati posebnu sjednicu na kojoj će donijeti niz odluka vezanih za probleme Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te se osvrnuo na predstavljanje proračuna u Saboru i zaključio da su predstavili “proračun koji je realan i koji reflektira sve prioritete u programu Vlade”.


Vlada je Saboru poslala zakon o braniteljima nakon što je resorni ministarTomo Medved kolegama predstavio nacrt konačnog prijedloga Zakona o braniteljima za koji je, kako je rekao, prema procjeni potrebno osigurati dodatnih 219,2 milijuna kuna s pozicije Ministarstva obrane, a od Ministarstva rada i mirovinskog sustava 64 milijuna kuna.


Premda je u 
konačnom nacrtu zakona ostala odredba prema kojoj su općine i gradovi dužni izdvajati sredstva za djelovanje braniteljskih ugovora, više nema postotka koji gradovi i općine trebaju za tu svrhu izdvajati što je Medved objasnio kazavši da vode računa o tome da su gradovi i općine različitih financijskih mogućnosti.

Usvojila je Vlada i na drugu stranu Markova trga i konačni tekst novog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi poznatiji kao ‘lex šerif’, koji je predstavio ministar uprave Lovro Kuščević, a Plenković je, premda je na zakon došlo niz kritika, ponajviše od struke, ustvrdio da je novi zakon ‘dobro izbalansirao’ odnose između čelnika općina, gradova i županija i predstavničkih tijela – skupština i vijeća.

Banski dvori u Sabor šalju i nacrt konačnog prijedloga zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za koji je ministar financija Zdravko Marić kazao da se država u potpunosti odriče i prepušta prihode od poreza na dohodak: “Smatramo da činimo značajno pojednostavljivanje i veću transparentnost sustava za razliku od postojećeg”. Plenković je dodao da su puno razgovarali o tom zakonu i konzultirali predstavnike gradova i općina.